IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U Crnu Goru, najviše lažnih diploma stiglo iz Tutina… (foto)

“Ukupan broj spornih diploma u douniverzitetskom obrazovanju je 51 i sve su stečene u Srednjoj školi “Tutin”, Republika Srbija”, dok je sve naglašeno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta…

PODGORICA: Regija, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 18.04.2021… 00: 53… U Crnu Goru, najviše lažnih diploma stiglo iz Tutina… (foto)

Uprkos višegodišnjim problemima u vezi sa lažnim diplomama na koje su crnogorska javnost i nevladin sektor upozoravali oni još nisu riješeni. Tokom prošle godine nadležni su utvrdili da je 99 diploma bilo sporno – 51 o stečenom srednjem obrazovanju, a 48 o fakultetskom. Iz Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta je CdM-u saopšteno da je najviše spornih diploma u Crnu Goru stiglo iz Tutina.

“U 2020. godini Ministarstvo je priznalo ukupno 3618 inostranih obrazovnih isprava, od čega 1163 diploma osnovnih i srednjih škola i 2.455 diploma o stečenom visokom obrazovanju”, kazali su za CdM iz resora Vesne Bratić.

Napominju da ovaj broj obuhvata zahtjeve iz 2020. godine i prenesene neriješene zahtijeve iz 2019. godine.

“Ukupan broj spornih diploma u douniverzitetskom obrazovanju je 51 i sve su stečene u Srednjoj školi “Tutin”, Republika Srbija”, naglašeno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Čitaj još:   GLUMAC Milan Kalinić, razbio glavu navijaču u VIP loži ...

Za te diplome trenutno se čeka odgovor Prosvjetne inspekcije iz Srbije.

“Kada je riječ o visokom obrazovanju, spornih obrazovnih isprava u 2020. godini bilo je 48. Pomenute diplome nijesu stečene u regionu, već u drugim zemljama širom svijeta”, kažu u tom Vladinom resoru, ali nisu saopštili o kojim državama je riječ.

U 2021. godini donijeto je oko 418 rješenja o priznavanju diploma u douniverzitetskom obrazovanju i oko 320 o stečenom visokom obrazovanju.

“Napominjemo da i ovaj broj obuhvata riješene zahtjeve iz 2019. i 2020. za koje je u toku ove godine stigao odgovor iz inostranstva. Dio podnijetih zahtjeva nije riješen, zato što se na odgovor nadležnih institucija u inostranstvu, u određenom broju slučajeva čeka duže, ponekad i više mjeseci”, zaključuju u izjavi za CdM iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Tvrde da se postupak priznavanja inostranih obrazovnih isprava sprovodi redovno i bez zastoja.

U Crnoj Gori se kazne za krivotvorenje diplome kreću od tri mjeseca do pet godina… (A.Obradović)

Čitaj još:   Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i 102 djece... (foto i video)

izvor CdM.me

ŠEKI Radončić o usvajanju Rezolucije: ČIČA DRAŽA JE NAKON TITA, PORAŽEN I OD MILA…

Crnogorski parlament usvojio je sinoć Rezoluciju kojom se osuđuje genocid Read more

ERDOĞAN: NE DOZVOLITI NACIONALIZAM U DISTRIBUCIJI VAKCINA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako međunarodna Read more

VUČIĆ : “Nismo ovo očekivali od CRNE GORE…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom profilu na Read more