IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽIVO: Papović, ovo je najgora Vlada, u istoriji, ni okupacioni režimi nijesu sporili da je ovo Crna Gora… (foto i video)

PREMIJER U PARLAMENTU ODGOVARA NA PITANJA POSLANIČKIH KLUBOVA: Pratite uživo sjednicu na našem portalu…

CETINJE: Crna Gora, vijesti, srijeda, 28.04.2021…14. 59… UŽIVO: Papović, ovo je najgora Vlada u istoriji, ni okupacioni režimi nijesu sporili da je ovo Crna Gora… (foto i video)

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovara danas u Parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici Skupštine

Tok sjednice:

Poslanik SDP-a Raško Konjević proceduralno je reagovao i kazao da već mjesecima ne dobija odgovore na pitanja koja je uputio Vladi odnosno premijeru Zdravku Krivokapiću. Konjević je podjetio i da to nije u skladu sa porukama koje je Krivokapić poslao, a kojima obećava transparentnost rada Vlade na čijem je čelu.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da je i on pisao ministru pravde Vladimiru Leposaviću i tražio da se objavi Temeljni ugovor sa SPC, ali da je i tom slučaju odgovor izostao.

Krivokapić: Išao bih pješke da nema komita

Poslanica “Crno na bijelo” Božena Jelušić pitala je Krivokapića da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu sa nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera i koje značajno opterećuju javne finansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

Imamo plan šta ćemo da uradimo sa državnom imovinom koja se neće prodavati za 0,99 eura na 99 godina već će se država truditi da ima jasnu viziju kako da to bude državno i kako da svaki građanin ima koristi od toga, kazao je, između ostalog, Krivokapić.

Funkcioneri će stambena pitanja rješavati kao svi građani, bez privilegija, ustvrdio je premijer.

Kazao bi da bi išao pješke da nema procjene bezbjednosti, ali “zbog vaših komita je to nemoguće”.

Tvrdi da ne traži materijalne naknade već da želi da preporodi Crnu Goru.

“Nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar”

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je Krivokapića kada očekuje da će se realizovati njegov prijedlog za razrješenje Leposavića, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila, a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Brajović je premijera pitao da li je jedan od onih koji su čestitali Leposaviću na njegovom stavu o Srebrenici s obzirom na to da je ministar pravde tvrdio da je čestitke dobio od nekih članova Vlade.

Krivokapić je kazao da on i ne treba da bude tu kad Skupština bude raspravljala o razrješenju Leposavića te je pretpostavke Brajovića ocijenio malicioznim. Nije direktno odgovorio na pitanje već je uputio Brajovića da čita jevanđelje jer se tu nalaze, kako je kazao, svi odgovori.

Nije rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar, naveo je, između ostalog, premijer.

Brajović Krivokapiću: Vučete poteze da Aerodrome vratite Srbiji

Brajović se osvrnuo na gašenje Montenegro Airlines-a i situaciju sa Aerodromima Crne Gore.

“Ugasili ste našu avio-kompaniju, omogućili ste avio-kompaniji druge države da duplira linije, povećava cijene i ostvaruje profit.

Kada govorimo o Aerodromima, država ih je preuzela od JAT-a, ova država ih je razvijala i unapređivala. Vi sad vučete poteze koji će da vode tome, izgleda, da ih ponovo vratite Srbiji ili nekom drugom”, naveo je on.

U ime Socijalističke narodne partije, poslanica Danijela Đurović pitala je premijera šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako vidi konačno rješenje razgraničenja sa Hrvatskom.

“To pitanje je ostavljeno kao pitanje koje se mnogo ne dira jer trenutna situacija na terenu govori da sve funkcioniše na najbolji mogući način. Namjera Vlade je da formira komisiju koja će sa hrvatskom stranom pokušati da riješi ovo kompleksno pitanje”, naveo je Krivokapić.

Čitaj još:   NA RUBU PAMETI: Srpska crkva se okuplja u Srebrenici PODRŠKU IM PRUŽA I POLICIJA... (foto)

Konjević Krivokapiću: Duže ste vi bili funkcioner DPS-a nego ja njihov koalicioni partner 

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pitao je Krivokapića šta je Vlada uradila na kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u uslovima krize i kako komentariše kritike Američke privredne komore da donose odluke suprotno interesima biznis zajednice i investitora.

“Predlog budžeta je rađen onako kako je najbolje i najtransparentnije. U okviru predlaganja Nacrta budžeta korišćene su najbolje tehnologije”, rekao je, između ostalog, Krivokapić i naveo da Konjević nije bio toliko ažuran kad je ukazivao na greške prethodnih vlada.

Više ste vi bili funkcioner DPS-a nego ja njihov koalicioni partner, rekao je Konjević, ukazujući na Krivokapićevu funkciju u UO Akreditacionog tijela.

“Pa DPS me postavio”, pitao je Krivokapić.

“Nego ko”, odgovorio je Konjević.

“Znate ko Vas je predložio na mjesto predsjednika UO Akreditacionog tijela? Milo Đukanović, zato što je on tada bio premijer”, rekao je Konjević.

Na pitanje đe je zakon o akcizama, Krivokapiće je odgovorio: “Biće”. 

“Kako je moguće da budžet ima retroaktivno dejstvo”, pitao je Konjević, a Krivokapić ga je uputio da to pitanje postavi ministru finansija.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović pitao Krivokapića da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od tog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi – Trebinje. 

“Napravljen je intenzivan niz razgovora sa koncesionarom. Koncesionar je pristao da to uradi za četiri miliona i da to bude na nivou opštinske kase kako bi put u maju bio slobodan zbog turističke sezone. Nadam se da će u maju biti napravljen ključni pomak, da rampe neće postojati”, rekao je, između ostalog, Krivokapić.

Ibrahimović pitao Krivokapića je li odustao od izmjena zakona o državljanstvu 

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitao je premijera da li je Vlada na čijem je čelu odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

Krivokapić nije direktno odgovorio na pitanje.

Ovom odlukom ne pravi se reinženjering nego se ispravlja nepravda, kazao je on.

“Ja vjerujem da se Vi obavezujete da ostajete pri ovome što ste napisali u odgovoru – da se ove izmjene ne odnose na one koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce i sportiste”, rekao je Ibrahimović.

Bulajić Krivokapiću: Svi koji su glasali koaliciju ZBCG dijele stav Leposavića

U ime poslaničkog kluba Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije, pitanje Krivokapiću postavio je poslanik i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

On je pitao premijera da li zbog ekspertskog stava ministra pravde Vladimira Leposavića, povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice od prije 26 godina, parlamentarna većina 27. saziva Skupštine može računati na zajednički rad u 42. Vladi.

Uporno postavljati pitanje o Srebrenici ima veze samo sa manipulacijom, rekao je Krivokapić. 

“Ne može ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava da iznosi svoj lični stav već mora da poštuje međunarodno pravo. Na taj način želio sam da iskažem odgovoran odnos u tom trenutku”, rekao je Krivokapić.

Bulajić je konstatovao da je Krivokapić odgovorio “čudno”.

“U kampanji, u kojoj smo zajedno bili, niko nijednom nije spomenuo Srebrenicu. Ali svi koji su glasali ZBCG dijele stav Leposavića. I nije tačno da se u sporazumu koji je sklopljen, mimo znanja naše koalicije, pominje Srebrenica.” 

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. jun 2019. godine

Kazao je i da Krivokapić ogvori kao da nije on sam postavio Leposavića. 

Vlada će se pamtiti po onome što je Leposavić uradio, ni po čemu drugom, kazao je Bulajić Krivokapiću.

“Kad kažete da ste nezadovoljni radom Leposavića, logično je da sebe zapitate da li je neko nezadovoljan Vašim radom”, rekao je Bulajić.

“Zakon nije donio Leposavić nego Vlada”, odgovorio je Krivokapić.

Jedini element zašto je bio nominovan jeste jer je poznavao taj zakon, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je dio odgovora posvetio Temeljnom ugovoru.

“Onoga trenutka kad Temeljni ugovor bude usaglašen, biće javnost upoznata. Takav ugovor još nije usaglašen”, kazao je Krivokapić.

Papović: Da li ćete poštovati Ustav i vratiti mandat?

U ime poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, pitanje Krivokapiću postavio je poslanik Dragutin Papović.

On je pitao premijera da li će poštovati član 110 Ustava i prihvatiti činjenicu da je Vladi na čijem je čelu prestao mandat.

Krivokapić je, između ostalog, u odgovoru u vezi sa rokom za predlaganje Budžeta, rekao da su se i u prethodnim manadatima dešavale slične situacije, ali da tada niko nije reagovao.

Papović je rekao da bi Ustavni sud trebalo da se bavi ovim te da, ako se utvrdi, da rok nije ispoštovan, Vlada je pala.

Papović je pitao Krivokapića da li demokratskim i fer smatra referendum iz 2006. Krivokapić nije odgovorio na piranje.

“Vaša Vlada je protiv Crne Gore – najgora Vlada u istoriji Crne Gore. Vaša Vlada je gora od nekih okupacionih režima jer oni  su dolazili da ubijaju i porobljavaju, ali nijesu sporili da je ovo Crna Gora i nijesu se borili protiv imena crnogorskog”, rekao je Papović.

Sjednicu pratite uživo na našem portalu:

Pitanja za Krivokapića:

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović pitaće Krivokapića da li će Vlada na čijem je čelu podržati inicijativu te stranke da energetski sektor Crne Gore bude sa nultom emisijom C02 do 2030. godine.

Izvor Antena M.me