IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MUP CRNE GORE najavio pokretanje postupaka za GUBITAK CRNOGORSKOG DRŽAVLJANSTVA po sili zakona za 2.108 osoba- MINISTRE NE POMINJU

Ministarstvo unutrašnjih poslova provjerilo je 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, a zbog pretpostavke da pored državljanstva Crne Gore, imaju i državljanstvo druge države i za njih 2.108 biće pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona.

Kako su saopštili iz ovog resora, za 595 osoba utvrđeno je da dvojno državljanstvo imaju u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu.

Objasnili su da će procedura za 2.108 građana koji nezakonito imaju dva državljanstva biti pokrenuta za nekoliko dana i, s obzirom na to da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, biće im omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

”Lica koja su dobrovoljno stekla državljanstvo druge države prije 3. juna 2006. godine imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u uvjerenje o državljanstvu, izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili rješenjem o prijemu u državljanstvo druge države” saopštili su iz MUP-a.

Naglasili su i da proces provjere biračkog spiska nije gotov, odnosno da provjere traju i pozvali su NVO sektor na saradnju.

”U sklopu aktivnosti za stvaranje pretpostavki za uređenje registara prebivališta, uvidom u raspoloživu evidenciju, MUP je utvrdio da više od 16.000 lica poslije 2008. godine nijesu vadili ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku, kao i da je za oko 50.000 građana lična karta istekla” piše u saopštenju.

MUP je pozvao građane sa isteklom ličnom kartom da podnesu zahtjev za izdavanje ili zamjenu lične karte ili će, u suprotnom, biti pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o ličnoj karti.

Čitaj još:   Đeca koja su "rušila" Jugoslaviju: Čeličili smo se u nenormalnom, a sada živimo u šizofrenom ambijentu

Iz MUP-a nijesu saopštili da li je urađena provjera za 1.973 birača iz biračkog spiska Herceg Novi, koji imaju biračko pravo i u Srbiji, što je, prije nekoliko dana, utvrdila Državna izborna komisija (DIK).

Polovinom aprila NVO CEMI saopštila je da je, prema podacima do kojih su oni došli, u birački spisak u Herceg Novom upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od 10 odsto biračkog tijela te opštine. Upozorili su da to može ugroziti regularnost izbora u ovom gradu.

Prema njihovim podacima, ukupan broj birača sa prebivalištem u Srbiji je 1.974, a 799 u Bosni i Hercegovini.

Kako je tada saopšteno, među osobama sa dvojnim prebivalištem nalazi se i poslanica Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Simonida Kordić, koja ima prebivalište u Beogradu.

Pred lokalne izbore u Nikšiću, koji su održani 14. marta, utvrđeno je da je u birački spisak upisan 961 birač sa dvojnim prebivalištem u Srbiji, a nije provjeravano svih 58.833 birača. MUP tada nije reagovao, odnosno birački spisak nije čišćen.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nije reagovao ni na informaciju da dva ministra u Vladi Crne Gore imaju dvojno državljanstvo – Milojko Spajić (ministar finansija) i Vladimir Leposavić (ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava). Oni uz crnogorsko imaju i srpsko državljanstvo. Njih dvojica ne bi, zbog ove činjenice, mogli da budu ministri, jer Zakon o crnogorskom državljanstvu ne dozvoljava dvojno državljanstvo nakon 2006. godine.

Saopštenju Sekulovićevog resora juče je prethodio zahtjev poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović-Stanković da saopšte podatke o aktivnostima koje je MUP preduzeo nakon informacija da dva člana Vlade imaju i državljanstvo druge države, suprotno zakonu.

Čitaj još:   KRIVOKAPIĆEV I DRITANOV PROGRAM NA TRGU PREKINULA JADRANKA: CRNA GORA JE MOJ DOM (video)

– Kako se niti ti ministri, niti MUP nijesu oglasili da potvrde ili demantuju tu tvrdnju, tražimo od ministra Sekulovića da obavijesti javnost o upravnim aktivnostima koje je MUP preduzeo ovim povodom – poručila je ona.

Vuksanović-Stanković očekuje od Sekulovića da javnosti saopšti sve podatke vezane za ova dva slučaja „kako bi vidjeli da li resor kojim rukovodi primjenjuje zakon jednako prema svima ili štiti Sekulovićeve kolege iz Vlade“.

U Zakonu, u poglavlju Gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, u članu 24, stav osam, piše da se državljanstvo gubi ako ponašanje državljanina/ke „ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore“…

izvor: pobjeda.me

NA ULICE!!!

Zamislite vladu koja sa nelagodom dočekuje Dan nezavisnosti, jedva čeka Read more

Živković: TUŽAN SKUP I PATRIOTSKO VESELJE

Jučerašnja proslava dana nezavisnosti je na najbolji mogući nači ogolila Read more

IMAJU LI RAKIJE, DA SVRATIMO…

Imaju li rakije, da svratimo izvor: aktuelno.me