IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PROTESTI Advokata: Blokirali saobraćaj u centru grada… (foto i video)

Više desetina advokata okupilo se oko 15 sati ispred prostorija Advokatske komore, vidno nezadovoljnih zbog najavljenih izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP)…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti,vijesti… ponedeljak, 24.05.2021… 20. 51… PROTESTI Advokata: Blokirali saobraćaj u centru grada… (foto i video)

“Ukoliko bi izmijene bile usvojene, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da ima pristup sudu, s obzirom da je učestvovanje ali i u sudskom postupku uslovljeno plaćanjem sudske takse, što je protivustavno”, kaže advokat Lazar Tanasković, sa protesta advokata povodom izmjene Zakona o parničnom postupku.

Više desetina advokata okupilo se oko 15 sati ispred prostorija Advokatske komore Srbije (AKS) u Dečanskoj ulici u Beogradu, vidno je nezadovoljnih zbog najavljenih izmjena Zakona o parničnom postupku (ZPP).

Nacrt zakona o izmjenama ZPP objavljen je nedavno radi javne rasprave, a advokati tvrde da je riječ o grubom kršenju pravnog poretka i zahtjevaju povlačenje pomenutog Nacrta, ali i formiranje nove radne grupe, koja bi se bavila pomenutim dopunama.

Advokati su blokirali saobraćaj u tom dijelu grada u znak upozorenja i traže da se povuče pomenuti Nacrt o izmenama ZPP.

Advokat Lazar Tanasković, jedan od prisutnih, kaže da bi se pomenutim izmenama grubo krše prava građana Srbije.

Čitaj još:   DRUŠTVENE MREŽE GORE: Kćerka Mile DODIKA izvrijeđala ambasadora Velike Britanije, pa spomenula HAPŠENJE SVOGA OCA... (foto, video)

Trenutno se nalazim ispred Advokatske komore u znak protesta i to zbog predloženih izmjena Zakona o parničnom postupku. Naime, te izmjene, koje je predložilo Ministarstvo pravde, obiluju nizom protivustavnih odredbi kojima se direktno krši pravo građana Srbije, odnosno njihova osnovna ljudska prava, kao što je pravo na  pravično suđenje i pristup sudu.

Plastično rečeno, ukoliko bi izmjene bile usvojene, građanin koji a ti su da i nemaju novčana sredstva ne bi mogao da ima pristup sudu, s obzirom da je učestvovanje u sudskom postupku uslovljeno plaćanjem sudske takse, što je protivustavno- kaže Tanasković i dodaje:

– Znači, građanin koji nema novčana sredstva ne bi mogao da tuži, da učestvuje u postupku. Što je još gore, građanin koji nema novčana sredstva, a koji bi bio tužen od strane drugog lica koji ima, ne bi mogao da učestvuje u postupku jer se plaća taksa na odgovor na tužbu. On ne bi mogao da ospori tužbeni zahtjev, a posledica toga bi bilo donošenje presude na osnovu propuštanja, jer bi se to tretiralo kao da je taj tužbeni zahtjev priznat- kaže on.

Ističe i da su advokati složni i traže poništavanje ovih izmena.

Čitaj još:   DINO RAĐA O BURNOJ MLADOSTI: Divac i ja umalo da izginemo i famozni "jugo 45" ...

– Advokati su složni da je takav predlog protiustavan i zahtjevaju od Ministarstva pravde da se povuče predlog, da se formira nova radna grupa i da se nakon izrade novog dozvoli javna rasprava od minimum godinu dana- kaže Tanasković.

Izvor Direktno.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more