IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U ŽIŽI Vlast Crne Gore: Izbjegavaju da potpišu Temeljni ugovor sa SPC… (foto i video)

U saopštenju SPC navodi se da nova vlast u Crnoj Gori izbjegava da potpiše dugo najavljivani Temeljni ugovor…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti… nedelja, 30.05. 2021…00. 29… U ŽIŽI Vlast Crne Gore: Izbjegavaju da potpišu Temeljni ugovor sa SPC… (foto i video)

Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje povodom današnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, na kome je Joanikije Mićović izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog. U saopštenju SPC navodi se da nova vlast u Crnoj Gori izbegava da potpiše dugo najavljivani Temeljni ugovor.

„Za Mitropolita crnogorsko- primorskog izabran je dosadašnji Episkop budimljansko- nikšićki Joanikije (Mićović); za Episkopa budimljansko-nikšićkog dosadašnji vikarni Episkop dioklijski Metodije (Ostojić), za Episkopa valjevskog dosadašnji vikarni Episkop mohački Isihije (Rogić)…

Za vikarne episkope Patrijarha srpskog izabrani su: jeromonah Jerotej (Petrović), sabrat Svetoarhangelskog opštežića u Kovilju sa titulom Episkop toplički; jeromonah Sava (Bundalo), sabrat manastira Svete Petke u Zagrebu , sa titulom Episkop marčanski; i arhimandrit Justin (Jeremić), sa titulom Episkop hvostanski. Arhimandrit Damaskin (Grabež), izabran je za vikara Episkopa bačkog sa titulom Episkop mohački, a za vikara Episkopa diseldorfskog i sve Nemačke izabran je arhimandrit Jovan (Stanojević), sa titulom Episkop humski“, navodi se u saopštenju SPC.

Čitaj još:   Vic dana Crnogorci na ruletu...

Danas je izabran i novi Sinod, u kome je prestao mandat episkopima bačkom Irineju i šumadijskom Jovanu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog Patrijarha srpskog Porfirija, episkopi sremski  Vasilije i zvorničko- tuzlanski Fotije.

U saopštenju se navodi i da je Sabor sa dužnom pažnjom razmatrao pojave koje ugrožavaju, a u nekim slučajevima i narušavaju jedinstvo Pravoslavne Crkve.

Navode se izveštaj saborskog Odbora za Jasenovac, položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i Crnoj Gori.

„Sabor se suočio sa izazovima pred kojima su se naša Crkva i narod našli u Crnoj Gori, gde i nova vlast izbegava da potpiše već usaglašen Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore, čime je Srpska Pravoslavna Crkva diskriminisana u odnosu na sve druge Crkve i verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori“.

Podsetimo, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić prije dva dana došao je u Beograd, ali tom prilikom Temeljni ugovor nije potpisan.

On je, potom, izjavio kako želi da se ugovor potpiše u Crnoj Gori, i to 30. oktobra– kada je godišnjica smrti blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

izvor Nova.rs

Čitaj još:   Testirana cijela porodica Đoković: Ima još POZITIVNIH pored Novaka! (foto i video)
AMERIKANAC UHAPŠEN U RUSIJI: Traži Bajdenovu pomoć… (foto)

Porodica Amerikanca zatvorenog u Rusiji na osnovu i to sporne Read more

MARINIKA Tepić odgovorila VUČIĆU: Jasno je da se češe gdje ga svrbi… (foto i video)

Marinika Tepić reagovala je nakon što je Aleksandar Vućić pomenuo Read more