IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Rekonstrukcija Vlade nije moguća bez Krivokapića na njenom čelu, sve drugo vodi u izbore… (foto i video)

Nakon prvog udarca emocija i početnog obnavljanja ljubavi, stvari su počele da funkcionišu kao i prije. Na Kriovokapićevom stolu i dalje je ucjena, uslov ili kako god to nazvali…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… ponedeljak, 07.06.2021…00. 59… PODGORICA: Rekonstrukcija Vlade nije moguća bez Krivokapića na njenom čelu, sve drugo vodi u izbore… (foto i video)

Nakon dočeka novog mitropolita Joanikija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici i susreta čelnika DF i premijera Zdravka Krivokapića, činilo se da su obje strane počale da kopaju rupe u koje će odložiti “ratne sjekire”. Na jedinstvo je pozvao i mintropolit Joanikije, a lider DF-a Andija Mandić spustio priču riječima “možda su pale neke teške riječi”. I Krivokapić je uradio sve sa svoje strane, malo je orosio oči, ponešen atmosferom ali i traženjem oprosta od Mitroplita za sve što je loše učinio, ako je učinio.

Međutim, nakon prvog udarca emocija i početnog obnavljanja ljubavi, stvari su počele da funkcionišu kao i prije. Na Kriovokapićevom stolu i dalje je ucjena, uslov ili kako god to nazvali.

Pod rekonstrukcijom DF traži da se promijeni ekspertski koncept Vlade, da Krivokapić poveća broj ministarstava na 17 ili 18 i da od toga njima pripadne najmanje šest. Standard je ranije pisao da DF najviše interesuje resor saobraćaja i ekonomije kako bi “odradili” posao u vezi sa Lukom Bar i auto – putem, a u korist svog mentora, predsjednika svega i svačega u Srbiji, Aleksandra Vučića.

Čitaj još:   PODGORICA: Poruka sa patriotskog skupa"Ne damo državu..." (foto i video)

Večera kod Joanikija je uticala “pomiriteljski” na DF jer su prihvatili da podrže Predlog budžeta za 2021. godinu, kao i jasan stav Demokrata i URE da neće prihvatiti ucjenu Fronta po cijenu izbora.

Međutim i ako nakon usvajanja budžeta krenu pregovori o rekonstrukciji teško da će DF moći da isposluje smjenu premijera Zdravka Krivokapića.

Problem nije samo u tome što Demokrate a možda čak i URA to neće dozvoliti već što će se toj namjeri na utu naći Ustav Crne Gore.

“Neka ne obmanjuju narod ‘rekonstrukcijama’ i novima Vladama bez aktuelnog premijera. To ustavno pravno nije moguće. Ako će da ‘smjenjuju’ premijera onda će morati i Skupština da skrati mandat i moraju novi vanredni izbori. Ovo sa razloga što Predsjednik Crne Gore može predložiti novog mandatara samo nakon parlamentarnih izbora ali ne i u toku mandata ove Skupštine jer parlament i Vlada imaju vezane mandate četiri godine”, napisao je na društvenim mrežama dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

Dakle, najbolje čemu se u DF-u mogu nadati je eventualno par ministarskih mjesta, no i pored toga odnosi unuta vladajuće koalicije su takvi da je samo pitanje vremena koliko će aktuelno ‘pomirenje’ potrajati i kada će opet ‘pući tikva’. ( S.R.)

Čitaj još:   BRAVO Sjedeća odbojka: Reprezentacija BiH u finalu EP- a u Budimpešti...

izvor Standard.co.me