IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Potpredsjednik DPS- a ABAZ Dizdarević: Crna Gora je naš jedini dom… (foto i video)

Odnos prema manjinama ukazuje na demokratičnost određenog društva, građani islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori su svoj na svome i za njih ne postoji rezervna domovina, kazao je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Abaz Dizdarević…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti… ponedeljak, 07.06.2021…20. 59… Potpredsjednik DPS- a ABAZ Dizdarević: Crna Gora je naš jedini dom… (foto i video)

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Abaz Dizdarević, je, gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija, podsjetio da su muslimani odnos prema državi najbolje iskazali tokom referenduma za obnovu nezavisnosti.

Na poruke političara vladajuće koalicije da rušenje crkve u Konjević polju kod Bratunca neće oprostiti i zaboraviti, Dizdarević se pita kome bi i šta trebalo da oproste i upozorava da su ovakvi narativi opasni.

“Kome neće oprostiti? Evropskom sudu u Strazburu, koji je donio presudu? Ili Vladi Republike Srpske, koja je naložila uklanjanje crkve? Ili mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, koji je dao blagoslov da se crkva izmjesti? Ili, na kraju, vlasniku firme iz Bratunca, koja je srušila objekat? Suština je da se radi o objektu izgrađenom na tuđem zemljištu. Fata Orlović je, gostujući na FACE TV, istakla da bi isto postupila i da se radilo o džamiji. Podsjetio bih da je 2008.godine Islamska zajednica uklonila džamiju izgrađenu na zemljištu koje je bilo predmet eksproprijacije, a tada nije bilo ovakvih reakcija“, kazao je Dizdarević.

DPS je više puta izrekao jasan stav o genocidu u Srebrenici, napominje Dizdarević, a sada je na parlamentarnoj većini da izjasni i po pitanju i po pitanju podrške ministru Leposaviću, koji je genocid negirao.

Čitaj još:   PREPALI SE I DODIK I ČOVIĆ: Krivični zakon BiH, izmijenjen pod pritiskom stranaca...

“Moraju reći da pitanje tehničke podrške projedlogu premijera Zdravka Krivokapića ili je njihov stav prema genocidu u Srebrenici drugačiji od ministrovog. Genocid u Srebrenici je civilizacijsko pitanje i ljudska posrnuća ne daju za pravo da se po tom pitanju bude uzdržano“, smatra Dizdarević.

“Dovođenje u kontekst „drugosti“ aludira na položaj podređenosti ili inferiornosti, što nije svojstveno pripadnicima bošnjačke nacionalnosti, koji su, sa drugim autohtonim narodima Crne Gore, pokazali privrženost državi i značajno uticali na obnovu nezavisnosti. Crna Gora je podjednako i naša država, jedini dom koji imamo“, naglasio je Dizdarević.

Potezi vladajuće većine podsjećaju, prema njegovim riječima, na sliku Teodora Žerikoa „Splav Meduze“.

“Slika je inspirisana istorijskim događajem. Brod Meduza, kojim su upravljali neiskusni kapetan i još neiskusnija posada, nedugo nakon isplovljavanja iz luke nasukao se u plitkim vodama i dio posade je nastradao. U tome vidim analogiju sa djelovanjem aktuelne Vlade, odnosno neiskusnog premijera i još neiskusnijih ministara, koji ovu državu vode u totalno posrnuće“, pojašnjava Dizdarević.

Kako je istakao odnosi unutar vladajuće koalicije su dobro fingirana strategija svih konstituenata koja mora dovesti do kraha.

“Doći će trenutak u kom više neće biti mjesta u javnoj upravi, koja mogu biti popunjena po dubini, ili ona neće biti dovoljno dobra da zadovolje očekivanja. Sigurno je da ova Vlada neće trajati do kraja mandata, ali se ne nadam skorim izborima, zaključuje Dizdarević.

izvor Standard.co.me

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Dr Lejla Ćeranić, osjećala bih se loše da nisam rekla istinu... (foto i video)
AMERIKANAC UHAPŠEN U RUSIJI: Traži Bajdenovu pomoć… (foto)

Porodica Amerikanca zatvorenog u Rusiji na osnovu i to sporne Read more

MARINIKA Tepić odgovorila VUČIĆU: Jasno je da se češe gdje ga svrbi… (foto i video)

Marinika Tepić reagovala je nakon što je Aleksandar Vućić pomenuo Read more