IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

”LAŽNE SUZE” RATKA MLADIĆA, NAKON ŠTO JE POTVRĐRNO DA JE OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU…

Ratni zločinac Ratko Mladić zaplakao je u sudnici nakon što je čuo da ga je Žalbeno vijeće osudilo na doživotnu kaznu zatvora.

Mladiću je tako u potpunosti potvrđena prvostepena presuda.

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Čitaj još:   "HISTERIJA LUDAKA": Čedi prijete smrću u Srbiji, jer je imenovan za savjetnika Komšiću

Na prvostepenu presudu od 22. novembra 2017. godine žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u augustu prošle godine.

Odbrana je, u skladu s ponašanjem branjenika tokom sudskog postupka u kojem je sve vrijeme negirao navode optužnice, predložila da se poništi presuda doživotnog zatvora ili da se ide u novo suđenje.

izvor: radiosarajevo.ba

RATKO MLADIĆ PRVOSNAŽNO OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA

Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, Read more

TEŠKA NOĆ U SRBIJI: PUCNJAVE, PREBIJANJA, NESREĆE… (foto)

BEOGRAD– Proteklu noć u Srbiji obiljeležio je niz tragedija. Brutalno Read more