IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Preselila na Ahiret srebrenička majka Sabaheta: Veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici… (foto)

Sabaheta Fejzić iz Udruženja “Majke Srebrenice” i veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici je prestalo da kuca srce nakon teške bolesti…

SREBRENICA: BiH, Zanimljivosti, vijesti…petak, 18.06… 08: 54… Preselila na Ahiret srebrenička majka Sabaheta: Veliki borac za istinu o genocidu u Srebrenici… (foto)

Sabaheta Fejzic, a mother from Srebrenica in eastern Bosnia, recalls how powerless she felt when Serbian soldiers executed her 16-year-old son, Rijad (Footage by AFPTV via Getty Images)

U genocidu u Srebrenici jula 1995. izgubila je muža i maloljetnog sina Rijada (1977). Ranije smo imali priliku da pročitamo jednu od tužnih priča o Sabahetinom sinu, a koja je ispisana na Srebreničkom zidu, piše N1. Podsjetimo se.

Rijad Fejzić posljednji put fotografisan u jedanaestoj godini života. Bio je jedino dijete Šabana i Sabahete Fejzić, imućne familije koja je živjela u Srebrenici. Očajnički je želio da rat stane i da nastavi školovanje – njegove ambicije su bile da postane pilot.

Kada je nestalo hrane, a familija, koja je sada uključivala Sabahetinog brata i majku, morala je da preživljava na jednom kilogramu brašna dnevno, Rijad je uporno odbijao insistiranje roditelja da uzme i dio njihove porcije.

Šaban, Sabaheta i Rijad su 11. jula krenuli pješice prema Tuzli. Ali, zbog kiše granata koja ih je pratila, odlučili su da Šaban nastavi ka Tuzli, a Sabaheta i Rijad krenuli su ka Potočarima.

Čitaj još:   TAKO JE: Turske je sve manje u Sarajevu,Amerika preuzela primat...

Hodali su prema autobusima, Rijadu je naređeno da “skrene desno”. Sabaheta je čvrsto držala sina uza se, ali su je srpski vojnici brutalno udarajući, odvojili od njega…

Blijed i u suzama, Rijad se okrenuo Sabaheti i rekao: “Mama, molim te idi.”

izvor N1

Dvije žene se vjenčale u Budvi… (foto)

U pitanju su dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Read more

STANIVUKOVIĆ IPAK STIGAO u Mostar: Možda se spustim do Starog mosta… (foto)

Zbog izjava zabrani negiranja genocida, su organizatori tradicionalnih skokova sa Read more

SPAJIĆ PROGOVORIO NA JAPANSKOM: Crnoj Gori važne investicije… (foto i video)

Milojko Spajić je u delegaciji predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića prilikom Read more