IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK IZ Brisela za Beograd: Srebrenica postaje ključni uslov Srbiji za prijem u EU? (foto i video)

Uprkos zahtjevima Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da se u dokument uvrsti i rezolutna osuda genocida nad Bošnjacima koji je tad već bio utvrđen presudom Haaškog suda, taj prijedlog je kolektivno odbijen.

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti… četvrtak,15.07.2021… 00: 11…ŠOK IZ Brisela za Beograd: Srebrenica postaje ključni uslov Srbiji za prijem u EU? (foto i video)

Političku javnost u Srbiji zahvatila je ozbiljna panika…

Nakon što je u nedavnom službenom dokumentu State Departmenta najavljeno kako će se pratiti šta srbijanski i drugi regionalni političari govore o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici – te da će se takvim ponašanjem ozbiljno riskirati sankcije i plasman na američke “crne liste”- novi šok za Beograd stiže iz Brisela.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Srebrenica postaje ključni uvjet Srbiji za prijem u Europsku uniju.

Vodeći eurobirokrati od Aleksandra Vučića očekuju zakon kojim će se najoštrije sankcionirati i spriječiti svako negiranje genocida nad Bošnjacima, bilo od pojedinaca ili od institucija, baš kao što su Nijemci odlučnim penalizacijama začepili usta svojim negatorima holokausta.

Poslije nedavnih poruka Europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija i visokog predstavnika EU- a za vanjsku politiku sigurnost Josepa Borrella da Bruxelles više neće mirno prihvaćati negiranje genocida u Srebrenici, srbijansku političku javnost zahvatila je ozbiljna panika: tamošnji mediji zborno se zgražaju što će “srebrenička batina” biti upotrijebljena za novo ucjenjivanje Beograda u procesu eurointegracija.

Čitaj još:   Ja sam Ana Brnabić i mene je poslao šef... (foto, video)

Srbija je deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici donijela prije 11 godina, na inicijativu tadašnje vladajuće Demokratske stranke i tadašnjega predsjednika Borisa Tadića.

Uprkos zahtjevima Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da se u dokument uvrsti i rezolutna osuda genocida nad Bošnjacima koji je tad već bio utvrđen presudom Haaškog suda, taj prijedlog je kolektivno odbijen.

Od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, koji uskoro napušta tu dužnost, očekuje se da do kraja mandata 1. avgusta iskoristi tzv. bonske ovlasti i proglasi zakon o zabrani negiranja genocida, Holokausta i drugih ratnih zločina, te time ispuni obećanje koje je dao još 2019. godine na skupu u Potočarima.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more