IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MONSTRUM DJEČJEG LICA: Skrivala se pod lažnim imenom, preživjeli znaju šta je radila žena zločinac u logoru… (foto)

Logoraši su je prozvali “monstrumom dječjeg lica”, po njihovim je svjedočenjima bila desna ruka Gorana Jelisića “Hitlera”…

BRČKO: BiH, CRNA Hronika, vijesti… ponedeljak, 23.08.2021… 00: 54…  MONSTRUM DJEČJEG LICA: Skrivala se pod lažnim imenom, preživjeli znaju šta je radila žena zločinac u logoru… (foto)

Yijest o saobraćajnoj nesreći u kojoj je smrtno stradala Monika Karan iz Brčkog, bila je glavna tema nesretnih logoraša koji su preživjeli zvjerska mučenja u srpskom logoru Luka.

Monika, koju su logoraši prozvali “monstrumom dječjeg lica”, po njihovim je svjedočenjima bila desna ruka Gorana Jelisića “Hitlera”, koji je u tom logoru ubio najmanje 185 zatočenih Hrvata i Bošnjaka. Za Moniku koja je u vrijeme zlodjela nad zatočenicima imala samo 17 godina, preživjeli opisuju kao “jezivo okrutnu djevojku”.

“Rasporila je mladiću stomak pivskom bocom”

Logoraš Alija Mujić dajući iskaz opisao je brutalno ubistvo mladića od dvadesetak godina:

“Dok smo sjedili u hangaru, ušla je Monika s dva mladića. Imali su po bocu piva u rukama. Kada su oni ulazili, morali smo svi ustati i pozdraviti ih četničkim pozdravom. Kada je popila pivo, Monika je razbila bocu i prvom mladiću koji je bio do vrata grlićem je rasparala stomak”, opisao je Mujić okrutno ubistvo.

R.B.- 01, također zatvorenik logora Luka, ispričao je:

“U jednom od hangara logora Luka ostalo je nas deset. Četnici nisu ništa htjeli govoriti, ali smo pretpostavljali da će se nešto gadno dogoditi. Istjerali su nas sve van, naredivši nam da skinemo ono malo traljave odjeće sa sebe i počeli nas tući…

Čitaj još:   DENIS BEĆIROVIĆ ODREAGOVAO NAKON ŠTO JE PREKINUT U IZLAGANJU: Kako je matirao Dragana Čovića u 30 sekundi... (foto, video)

Jedan mi je rekao da se ne bojim, jer će nas te večeri pobiti. Nakon pet minuta došla je Monika i rekla mi da se obučem i odem u hangar. Ostali su ostali. Čuo sam jauke, onda i pucnje. A nakon toga i čudesan Monikin smijeh. Pokušao sam zaspati, ali nisam uspio”, svjedočio je R.B. i opisao jeziv nastavak događaja:

Skrivala se pod lažnim imenom

“Sutradan je došla Monika, ta djevojka-monstrum, rekla mi da odem pokupiti mrtve iza hangara i da se vratim. Otišao sam iza hangara i ugledao ljude bez očiju, nogu, ruku, i drugih dijelova tijela. Pogledao sam okolo. Nigdje nikoga nije bilo. Nisam oklijevao. Skočio sam u Savu i zaplivao, tako sam uspio prebjeći na hrvatski dio obale u Gunju.”

Monika Karan uhapšena je u Prijedoru 21. decembra 2011, a krila se pod lažnim imenom Nataša Stojanov. Sud Distrikta Brčko osudio ju je na dvije i po godine zatvora za zločine počinjene nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom. Preinačivši prvostepenu presudu sa dvije na četiri godine zatvora, Apelacioni sud ju je proglasio krivom po četiri tačke optužnice, dok ju je za dvije oslobodio.

Čitaj još:   Sarajevo: Zakupci prostora u Starom Gradu oslobođeni zakupnina za maj... (foto i video)

Međutim, u slobodi nije dugo uživala. Poginula je 21. augusta 2021. godine u saobraćajnoj nesreći na putu između Trebinja i Ljubinja, preminula je na licu mjesta.

 izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more