IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLOBODAN VASKOVIĆ: Najava raspleta u BiH-„Dodik će najvjerovatnije biti uhapšen do…“ (foto)

Prošlo je nepunih godinu dana od lokalnih izbora. Već sada je jasno da porazi SNSD- a u Banjaluci i Bijeljini nisu puki „incidenti“ kako ih želi predstaviti Milorad Dodik…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 20.09.2021… 11. 19… SLOBODAN VASKOVIĆ: Najava raspleta- „Dodik će najvjerovatnije biti uhapšen do…“ (foto)

Upravo suprotno, pokazalo se da se radi o porazima koji su ozvaničili početak kraja te stranke.

Umjesto da uzme poduži odmor i dobro razmisli o razlozima poraza u Banjaluci, Dodik je dodatno stisnuo „papučicu gasa“ i nastavio da juri jednosmjernom ulicom i to u pogrešnom smjeru. 

Instalisanje Vlade Crte Đajića na čelo Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka već sada se pokazuje kao jedna od najvećih grešaka u dugotrajnoj političkoj karijeri Milorada Dodika. 

Dodik nije čovjek koji dijeli poklone. Ipak, ovaj put se pokazalo da je Dodik nesvjesno u ruke Opozicije u Banjaluci gurnuo poklon zlata vrijedan u liku Đajića koji je glavni krivac što ta stranka klizi ka rejtingu od 10 % u tom gradu.

Nema sumnje da se već sada može reći da će opozicioni kandidati za dvije inokosne funkcije u Banjaluci napraviti razliku od oko 40.000 glasova, što će režimski kandidati teško nadoknaditi u drugim gradovima i opštinama. 

Preduslov za pomenutu brojku je da Opozicija u Banjaluci na što je moguće manju mjeru smanji lupetanja i manekenisanje Draška Stanivukovića, Lepršavog gradonačelnika Banjaluke. 

Čitaj još:   Abas iz Gaze o Trampovom takozvanom mirovnom planu: Jerusalem nije na prodaju...

Čitav je niz opština u kojima Opozicija ima načelnike, a u kojima će Crvena Sekta doživjeti pravi debakl. Tu prije svega mislim na Teslić, Kotor Varoš, Brod, Modriču, Ugljevik i Bijeljinu.

Ne treba zaboraviti ni opštine poput Dervente, Prnjavora i Višegrada, gdje SNSD ima načelnike, a Opozicija skupštinsku većinu. Posebno je za režim alarmantna situacija u Prnjavoru, gdje je Darko Tomaš u potpunosti izgubio povjerenje građana. Pored toga, Tomaš je izgubio i podršku lokalnih tajkuna, poput Bogdana Nikolića.

Dobro upućeni tvrde da je Dodik sve bliže odluci da smijeni Tomaša sa čela opštinskog odbora SNSD-a Prnjavor.

Pored „buđenja“ Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i Republičkog tužilaštva, Dodiku sve više straha stvaraju dešavanja oko Tužilaštva BiH. 

Do sada je on uspješno, preko Gordane Tadić, zaustavljao sve potencijalne optužnice protiv sebe i drugih članova stranke.

S obzirom da je sada evidentno da će Gordana Tadić i pravosnažno biti uklonjena sa čela pomenutog tužilaštva, stvoriće se uslovi za vođenje krivičnih istraga i podizanje optužnica kako protiv samog Dodika tako i protiv drugih članova strenke.

Bilo bi, recimo, pravo čudo da do oktobra 2022. godine ne budu uhapšeni Obren Petrović, Sanja Vulić i Boris Jerinić, zbog krađe 15.000 gasova na proteklim lokalnim izborima.

Za kraj, ako neko sretne Milorada Dodika kako ide ulicom i priča sam sa sobom, neka mu ne zamjeri previše. Svaki diktator je bio u sličnom psihičkom stanju u posljednjim mjesecima svoje vladavine, piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Čitaj još:   ANKARA: Erdogan uputio čestitku povodom početka ramazana...

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more