IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKOPLJE: Na protestima povređeno 47 policajaca, dva u teškom stanju… (foto, video)

Protest je počeo ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije, ispred koje je postavljen korodon policije u opremi za razbijanje demonstracija, a završio pred Sobranjem, gdje su desetine mladića, od kojih jedan dio i maskiran, bacale petarde, navijačke baklje, flaše sa vodom i kamenje na policijski kordon…

SKOPLJE: Sjeverna Makedonija, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 06. VII 2022… 00: 38… SKOPLJE: Na protestima povređeno 47 policajaca, dva u teškom stanju… (foto, video)

U sukobima na protestu protiv francuskog predloga za deblokadu evrointegracija Sjeverne Makedonije u Skoplju povređeno je 47 policajaca, od kojih dva teško, a specijalna policija rasterala je demonstrante koji su bili ispred zgrade Skupštine i neke od njih privela.

Demonstranti koji porotestuju protiv prihvatanja francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom sukobili su se sa policijom ispred Sobranja Severne Makedonije. Razbijena stakla na Sobranju i oštećena je fasada, prenijela je Nova Makedonija…

Nakon što su uklonili zaštitnu ogradu i pošli prema kordonu, policija je intervenisala i potisnula demonstrante dalje od zgrade parlamenta Sjeverne Makedonije, obezbjeđujući okolne ulice. Kordon policije bio je raspoređen duž ulice koja prolazi ispred Skupštine i potisnuo je demonstrante ka obližnjem parku, ali su oni nastavili da gađaju policajce.

Demonstranti nastavljaju da bacaju predmete na policiju, a kako je javio Radio slobodna Evropa, ima povređenih policajaca. Kola hitne pomoći stigla su pred skupštine, a najmanje dvojica demonstranata su privedena. Nova Makedonija javlja da su povređena najmanje četiri policajca.

Čitaj još:   POKOSILI SAOBRAĆAJCA DOK JE RADAROM MJERIO BRZINU: Potom su pobjegli sa lica mjesta...

Više hiljada građana okupilo se prethodno u Skoplju, četvrti dan zaredom, tražeći od vlade Sjeverne Makedonije da odbaci francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom, koji je već prihvaćen u Sofiji.

Učesnici protesta, koje podržava najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, smatraju da je francuski predlog štetan po makedonske nacionalne interese i da vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Na protestu su mogli da se čuju pozivi na ostavku, uvredljive riječi upućene političarima, premijeru Sjeverne Makedonije, predsjedniku države, ministru spoljnih poslova.

Prethodno u protestnoj šetnji od vlade i sobranja nezadovoljni građani u koloni prošli ispred ministarstva spoljnih poslova koju su gađali jajima, petardama i drugim predmetima, gdje su tražili ostavku ministra Bujara Osmanija, za koga smatraju da loše vodi pregovore sa Sofijom.

Demonstranti su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tokom protesta uzvikivali su „Ostavke, ostavke“, „Makedonija, Makedonija“, „Nikad Severna, samo Makedonija“.

U Skoplju je danas boravio predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel da bi podstakao makedonske vlasti i gradjane da prihvate francuski predlog iza kojeg je stala cjela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de fakto deblokirati EU integracije Sjeverne Makededonije.

Čitaj još:   SKOPLJE: KALAŠNJIKOVIM IZREŠETALI Afrima i Burima, nađeni mrtvi u autu, napadači u bjekstvu! (foto)

Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Mišelu potvrdili da je predlog nakon modifikacije postao prohvatljiv, ali da konačnu riječ treba da da parlament.

Taj predlog za rešenje spora i početak pregovra je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije.

izvor Nova.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more