IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UVODE SE “CRNE” KUTIJE U AUTOMOBILE: Evo šta će sve da bilheže… (foto, video)

“Crne kutije”, koje daju ključne podatke da bi se razumjeli uzroci nesreće, “preselit će” se iz aviona i u automobile…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja 24. VII 2022… 11: 48… UVODE SE “CRNE” KUTIJE U AUTOMOBILE: Evo šta će sve da bilheže… (foto, video)

Od ovog mjeseca putnička vozila unutar EU postepeno će biti opremljena ovom spravom, s tim što će sva kola homologizovana na ovom geografskom prostoru morati da je posjeduju od maja 2024. godine. Konstruktori su već u obavezi da ispoštuju ovo novo slovo zakona.

Mjera je uvedena s namjerom da se bolje shvate povodi koji dovode do nesreća i da se one, samim tim, smanje, po uzoru na SAD, gdje je sličan zakon na snazi od 2015. godine, i gdje je broj udesa od tada snižen za čak 20 posto.

“Crna kutija” u porodičnim automobilima biće smještena ispod haube i čuvat će podatke 30 sekundi prije i poslije udara, odnosno otvaranja vazdušnih jastuka. Bilježit će samo tehničke informacije, a ne i zvuk, zbog čega ih zovu i “gluve kutije”. Podaci će se brisati svaki minut i novi snimati preko njih. Također, neće biti moguće zabilježiti vizuelni zapis.

Povezane preko elektronskog čipa davit će podatke o brzini kretanja, broju obrtaja motora, fazi ubrzanja, kočenju, ali i farovima, žmigavcima, vezivanju pojasa, uključivanju zračnih jastuka i geografskim koordinatama. Čak će saopštavati i nivo ispušnih gasova. Ti podaci će kasnije biti od ključnog značaja za utvrđivanje uzroka nesreće.

Čitaj još:   BRISEL, NATO SASUO SRBIJI ISTINU U LICE: "Zbog OVOGA smo vas bombardovali!"

S druge strane, uz pomoć “crne kutije” neće moći da se sazna da li je vozač koristio alkohol ili narkotike, da li je, na primjer, kucao poruku na telefonu tokom vožnje ili, možda, gledao video, a neće biti poznato ni ko je sjedio za volanom.

Zvanični naziv “crne kutije” za automobile je “snimač podataka o događaju”, odnosno, na engleskom, Event Data Recorder, od čega potiče i nova međunarodna skraćenica EDR. Kutije će biti zapečaćene i nedostupne za vozača.

U nekim vozilima za evropsko tržište one su već instalirane, poput, na primjer, električnih automobila marke “Tesla”. Dovoljno je samo da se updateuje softver, pa da budu operativne.

Sakupljene podatke iz “crnih kutija” moći će da koriste samo istražni organi, sudske vlasti ili ovlašteni instituti. Osiguravajuća društva neće imati pristup. Očekuje se da će ovaj sistem dodatno povećati cijenu ionako preskupih automobila, ali da će, s druge strane, smanjiti troškove osiguranja. Mjere se ne odnose na polovne automobile.

Vozači u EU su podijeljeni – neki smatraju da će se na ovaj način povećati sigurnost, što i jeste zvanični cilj, dok drugi smatraju da je ovo samo još jedan način da se nastavi sve veće posmatranje i praćenje života građana u svojevrsnom “realnom rijalitiju”…

Čitaj još:   ENES SE PROBUDIO IZ KOME NAKON 10 DANA, PREŽIVIO KORONAVIRUS

BONUS VIDEO:- SAT: Crne kutije u automobilima

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more