IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠEKI Radončić: Razgovori, otkrili oružje kupovalo se u Bosni, spriječiti da RS postane logistička teritorija za izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori…

M portal u utorak je ekskluzivno obajvio dio „SKY ECC“ komunikacije između dvojice visokorangiranih pripadnika škaljarskog klana- Mijanovića i Dedovića, a koja nedvosmisleno ukazuje na moguće veze SPC sa ovom mafijaškom grupom.

Više državno tužilaštvo u Podgorici oglasilo se kasno u utorak saopštavajući da je formiran predmet „povodom objavljenih transkripata koje se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini“.

Iz Demokratske partije socijalista, koja je na izborima 30. avgusta 2020. poslije duže od 30 godina izgubila vlast u zemlji, upozorili su juče da „ukoliko je bilo ko u Crnoj Gori pripremao oružanu pobunu onda je riječ o najtežim krivičnim djelima“.

Crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba juče je naglasio kako su „sveštenici SPC prošli put od podstrekača ratnih zločina do opasne paramilitarne organizacije“.

“Objavljene komunikacije nedvojbeno pokazuju da su sveštenici SPC prošli put od inspiratora i podstrekača ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije do opasne paramilitarne organizacije koja sada naručuje, kupuje i dijeli duge cijevi, odnosno „kalašnjikove“- najučinkovitije oružje za masovna ubistva i likvidacije…

Što je još gore, ako su navodi tačni, „kalašnjikovi“ su naručeni i za likvidaciju 5.000 crnogorskih policajaca, te izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori”, rekao je Radončić.

Ako, dodao je on, povučemo paralelu između upotrebe 100 kalašnjikova i samo jedne lovačke puške s kojom je u nedavnom masakru na Cetinju, jedna osoba, u roku od 45 minuta, ubila deset i ranila šest ljudi – vidimo o kakvom zločinačkom planu je riječ.

“Da se radi o širem planu i djelovanju SPC u čitavom regionu govori i činjenica da se oružje kupovalo, kako se vidi iz pomenutih komunikacija, „u Bosni“…

Što bi trebalo da potakne crnogorske NATO saveznike i organe bezbjednosti u BiH da spriječe planove SPC i njenih vojnih stratega da bosansko-hercegovački entitet Republika Srpska postane logistička teritorija za izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori. Koji bi se, nema dvojbe, brzo prenio i na BiH”, zaključio je Radončić.

CRNA GORA DRUGI PUT NA METI

Advokat Mihailo Volkov rekao je juče Gradskoj televiziji da će u ovom slučaju i Specijalno državno tužilaštvo imati „nimalo lak zadatak“, ukoliko je, kako je kazao, objavljeni materijal autentičan.

“Govorimo o situaciji gdje vjerska zajednica ugovara nabavku veće količine oružja. Međutim, ono što je zabrinjavajuće je ne samo nabavka tog oružja nego i, ono što se dobro mora ispitati, iz kojih razloga je ugovarana tolika količina oružja, ko je to trebao da koristi”, istakao je on, uz konstataciju da se radi o ugrožavanju javnog interesa.

Iz tekstova koje je prethodna dva dana objavio M portal nedvosmisleno proizilazi da se Crkva Srbije u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima 2020. godine naoružavala, da je oružje trgovala preko škaljarskog klana i da se pripremala za građanski rat u slučaju da izborni rezultat bude nepovoljan.

Čitaj još:   ŠEKI Radončić: ĐUKANOVIĆ je lav koji gleda hijene kako pokušavaju da čereče plijen, odnosno CRNU GORU...

“Al ove stiti NATO/ Da I'm prebacimo/ Brate imamo naoruzanja samo da se osluce/ I kupimo al/ Dobro brate/ Kaze mitar imaju para/ Samo da se donese da se usteka/ Cim Oni kupuju/ Mozes mislit/ Nece zivi izac oni/ Do kraja ce ic/ Sigurno a onda gradjanski/ Rat/ Tesko brate/ Pljevlja/ Bijelo polje/ Rozaje sve srbi/ Samo svo da krenu nemaju dje/ Drzava/ Da pale auta im”, zastrašujuće su pisane poruke Mijanovića iz kojih se jasno vidi krvavi naum dijela Crkve i dijela njenih pristalica za slučaj da im izborni rezultat ne bude odgovarao.

U Mijanović navodi i da planiraju da upadaju u mega markete – „Voli/ Svaki/ Lakovic/“, da lome, kradu i pale…

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, doskorašnji član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika Velimir Rakočević za Pobjedu je u srijedu ocijenio da je ovo, do sada, najzlokobnije i najalarmantnije što je pročitao u medijima i naglasio da je sama namjera za krivično djelo naručivanje oružja dovoljna za iniciranje postupka.

I na prvi pogled, rekao je on, kada se analizira ova komunikacija, očigledni su elementi krivičnih djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, prije svega krivično djelo – pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti države.

“Nije slučajno to što se na svakih četiri godine ponavljaju ovakve stavri. Mnogi su govorili i za događaje iz 2016. da nijesu ozbiljni”, upozorio je on.

Ugledni advokat Nikola Martinović u srijedu je za Pobjedu istakao da „ako ima i traga istine u onome što je objavio M portal… to je najozbiljniji udar na građanski mir, na ustavno uređenje i uopšte na pravni poredak u Crnoj Gori od Drugog svjetskog rata do danas“.

“Tužilaštvo i svi politički akteri u Crnoj Gori i cijelo građansko društvo moralo bi da se zabrine ako išta u ovome ima istinito. Čak i ako nema. Onda bi trebalo da se zabrinu i zabrinemo o tome da se ovako ozbiljne lažne vijesti mogu uopšte širiti”, poručio je on.

Predsjednik Socijalističke narodne partije i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Vladimir Joković ocjenio je u srijedu da su transkripti koje je objavio M portal ,,netačno pisanje i potpune izmišljotine“.

Funkcionerka i poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da je objava M portala ,,u domenu spekulacija i zaista narativnih zabluda“.

Od pobjednika izbora 2020. godine oglasili su se samo njih dvoje, dok Crkva , koja je u predizbornoj kampanji predvodila udruženi opozicioni blok i dalje ćuti.

Bez reakcije je i civilno društvo.

Crna Gora je i 2016. godine, na izborni dan, bila meta pripreme oružane pobune, a kako se ispostavilo tokom sudskog postupka, iza pokušaja terorizma tada je stajala Rusija, uz podršku proruskih i prosrpskih ovdašnjih političkih vođa i veće grupe državljana Srbije. Udar je osujećen, osumnjičeni izvedeni na sud i prvostepeno su osuđeni, ali proces još nije okončan. Istražitelji su tada dobili znatnu dokaznu građu od zapadnih partnerskih službi.

Čitaj još:   ŠEKI Radončić: DRITAN predstavlja opasnost po slobodne i antirežimske novinare u Crnoj Gori... (foto, video)

Cilj Rusije da na ovaj način spriječi ulazak Crne Gore u NATO, tako što bi na vlast ovdje instalirala svoje političke pulene i sebi obezbijedila izlazak na „toplo more“, što dio strateških planova ove zemlje, 2016. godine nije sproveden u djelo.SPC  blisko sarađuje sa Rusijom, pa je pred istražiteljima ozbiljan zadatak da pokušaju da utvrde je li priprema oružanog puča na izborni dan 2020. godine bila zavjera pripremljena bez uticaja treće strane, odnosno inostranog faktora – Ruske Federacije.

Kalezić: Crkva Srbije bila u stanju da izazove građanski rat

Komentarišući prepiske sa „Sky aplikacije“ koje svjedoče o nabavci 100 kalašnjikova od Crkve Srbije uoči parlamentarnih izbora 2020. godine preko škaljarskog kriminalnog klana, istraživač na Istorijskom institutu Danilo Kalezić ocijenio je da je to još jedan u nizu dokaza o miješanju ove vjerske zajednice u unutrašnja pitanja Crne Gore.

On je podsjetio i da je uloga crkve uoči pokušaja državnog udara 2016. godine ostala nerazjašnjena.

“Crkva Srbije je odavno izašla iz okvira religije i crkve i zapravo se na tlu Crne Gore ponaša kao paramilitarna organizacija koja će za ostvarivanje svoje političke agende, odnosno političke agende srpsko-ruskog svijeta koristiti i oružje…

U daljem razvoju događaja, očekujem da bude poznato još okolnosti koje se tiču parlamentarnih izbora 2020. godine jer je već tada bilo jasno da Crkva Srbije i politički nalagodavci te organizacije se neće tako lako pomiriti sa eventualnim gubitkom izbora. Oni su bili u stanju da izazovu građanski rat u našoj državi da rezultat nije bio onakakv kakav su oni projektovali”, kategoričan je Kalezić u izjavi za Gradsku televiziju.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more