IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović i DPS hoće li sačuvati Podgoricu: Lokalni izbori u 14 crnogorskih gradova u nedjelju 23. oktobra… (foto, video)

U 14 crnogorskih gradova u nedjelju 23. oktobra održavaju se lokalni izbori. Stranka Mila Đukanovića želi revanš za poraz na parlamentarnim izborima 2020., njegovi protivnici uvjereni su da preuzimaju i Podgoricu…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti. vijesti, subota, 22- X- 08: 54… MILO Đukanović i DPS hoće li sačuvati Podgoricu: Lokalni izbori u 14 crnogorskih gradova u nedjelju 23. oktobra… (foto, video)

Više od dvije trećine ukupnog broja birača u Crnoj Gori glasa u nedelju (23.10) na lokalnim izborima u 14 općina, uključujući i glavni grad Podgoricu. Izbori su test raspoloženja pred moguće parlamentarne i predsjedničke izbore naredne godine.

Na izborima će se ponovo sudariti Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića, koja je u koaliciji s manjim partnerima, te pet stranaka i koalicija koje su je zajedno srušile s državne vlasti prije dvije godine.

Od tada su pale dvije vlade, a država je trenutno u političkoj blokadi. Đukanović, kao predsjednik, nije dao mandat protivnicima za formiranje treće vlade, a oni neće da skrate mandat parlamentu, što je uslov za vanredne parlamentarne izbore. Tako zemljom i dalje upravlja vlada premijera Dritana Abazovića u tehničkom mandatu, piše DW.

Glavna bitka za Podgoricu

Kampanjom su dominirale lokalne teme, ali se na nju preslikavaju i dešavanja s državnog nivoa. DPS je optuživao protivnike za urušavanje institucija i blokadu države, a oni Đukanovićevu partiju za kriminal i korupciju.

Uz očekivane pobjede jednih i drugih u tradicionalnim uporištima, najvažnija trka vodi se u Podgorici u kojoj je DPS na vlasti neprekidno 24 godine. I dok je 2018. ubedljivo trijumfovao sa Ivanom Vukovićem na čelu, koji je od tada gradonačelnik, prije dvije godine, na parlamentarnim izborima, koalicije oko Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Abazovićeve URE osvojile su u glavnom gradu zajedno blizu 20.000 glasova više od DPS-a i njegovih manjih partnera.

Upravo je ključno pitanje izbora ko će doći do 50 odsto – koalicija oko DPS-a ili sve ostale partije zajedno, jer one poručuju da neće s DPS-om, mada se i same teško dogovaraju na državnom nivou, gdje ipak održavaju tanku većinu.

Aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković, nosilac liste pokreta “Svi za naš grad” koji čini DPS i osam manjih partnera, uvjeren je da nema više te razlike iz 2020. U kampanji najavljuje sigurnu pobjedu i očekuje podršku i onih građana koji na prethodnim izborima nisu bili za blok oko DPS-a.

– Pobijedit ćemo 23. oktobra kako niko u Podgorici ne bi izgubio. Ne dozvolimo haos u glavnom gradu – poručuje Vuković, koji je u protekle dvije godine optuživao državnu vlast da se maćehinski odnosi prema glavnom gradu, jer je u njemu na vlasti DPS.

Čitaj još:   SABINA Muratović: Doživljavamo li ovo nastavak sa “bala” održanog u Nikšiću- Baranku MELIHU zaposleni u banci vrijeđao zbog hidžaba... (foto)

Đukanović se za sada nije pojavljivao u njegovoj kampanji što protivnici DPS-a vide kao pokušaj Vukovića da popravi svoj rezultat, ali tvrde da to neće uspjeti i da oni zajedno imaju većinu.

Uoči izbora u Podgorici nisu objavljivane ankete iako su ih sve partije radile, ali se solidan rezultat predviđa novom pokretu “Evropa sad”, koji predvode bivši ministri finansija Milojko Spajić i ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je njihov kandidat za gradonačelnika Podgorice i za DW kaže: “Siguran sam da će izbori 23. oktobra potvrditi opredjeljenje građana da se raskrsti s trodecenijskom štetnom i korumpiranom vlašću DPS-a, kako bi Podgorica, a i Crna Gora, konačno mogle da neopterećeno krenu putem društvenog, političkog i ekonomskog ozdravljenja.”

Još jedna bivša ministarka, Jelena Borovinić-Bojović, koja je u prethodnoj Vladi vodila resor zdravlja, u trci je za gradonačelnicu Podgorice. Ona je na čelu liste koalicije koju predvodi prosrpski DF. Demokrate predvodi poslanik u državnoj Skupštini Danilo Šaranović, a ulazak u podgorički parlament očekuje i URA premijera Abazovića.

– Mi imamo viziju kako bi Podgorica trebalo da izgleda za deset godina. URA je prva i jedina pokrenula pitanje urbanističkog haosa u našem gradu i vodila borbe koje su rezultirale očuvanjem resursa Podgorice – tvrdi za DW Luka Rakčević, nosilac liste URE, koja na izborima u glavnom gradu takođe učestvuje u koaliciji s nekim manjim strankama.

Brojna predizborna obećanja

Vuković (DPS) u kampanji je obećao niz projekata koji će dovesti do otvaranja 10.000 novih radnih mjesta u Podgorici. Najavljuje gradnju novog gradskog kolektora, centralnog gradskog parka, gradske bolnice, rješavanje problema javnog prevoza… Njegovi protivnici, pak, tvrde da je s budžetom grada od preko sto miliona evra morao mnogo više da uradi i u ovom mandatu.

Rakčević (URA) kao svoja tri prioriteta navodi bolju urbanizaciju grada, uvođenje tramvaja i rješavanje saobraćajnih gužvi:

– Od humane urbanizacije lokacije Sadine, grad će samo od komunalija ostvariti profit između 150 i 180 miliona evra. Gradićemo vrtiće, osnovne škole, novu gimnaziju i domove zdravlja, kao i nekoliko podzemnih garaža. Svaka zgrada u našem gradu će na svojim otvorenim krovovima dobiti solarne panele, kako bi bar deset mjeseci godišnje sami proizvodili svoju struju. Izgradit ćemo veliki centralni gradski park na prostoru bivše kasarne Morača, ali i realizovati naš projekat šetališta uz reku Moraču – navodi Rakčević samo dio svojih planova.

Čitaj još:   SENKO I VOLONTERI PAZARA NA BRANIKU GRADA... (foto)

Milatović (Evropa sad) zamjera DPS-u betonizaciju zelenih površina, zagušene saobraćajnice i nedostatak parkinga u gradu: “Mi planiramo izgradnju ’Biznis-distrikta’ u Podgorici, unapređenje gradskog prevoza, renoviranje fasada svih zgrada, izgradnju Muzeja grada Podgorice, sadnju 200.000 novih stabala i stvaranja zelenih prstenova oko grada”.

Milatović naglašava da građani mogu da vjeruju “Evropi sad”, jer su oni progurali program povećanja plata u Crnoj Gori početkom ove godine, po kojem su kasnije nazvali svoj pokret: “

– Jedini smo koji zaista možemo da se pohvalimo konkretnim, opipljivim rezultatom, a to je drastično povećanje životnog standarda svih građana, što se po prvi put desilo u poslednje tri decenije – poručuje Milatović.

Vanredni parlamentarni izbori?

Po završetku lokalnih izbora očekuje se i rješavanje blokade na državnom nivou. Predsjednik Đukanović najavljuje vanredne parlamentarne izbore već za tri mjeseca, ali njegovi protivnici imaju drugačiju računicu.

– Rezultat lokalnih izbora može uticati da stranke koje pretenduju da stvore parlamentarnu većinu ipak lakše postignu dogovor – kaže Rakčević.

S druge strane, Milatović je za vanredne izbore, jer “Evropa sad” nije predstavljena u parlamentu, a vjeruju da bi i na tim izborima imali dobar rezultat.

izvori iBalkan.net/ agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more