IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Ne znaju gdje je KATARINA Baćović, ni traga od srpskih ,,rudara”…. (foto)

Jedini uhapšeni u slučaju ,,Tunel”, Predrag Mirotić ostaće u tužilačkom pritvoru zbog opasnosti da bi sa slobode mogao uticati na saučesnike u prokopavanju podzemnog prolaza kroz koji je provaljeno u depo Višeg suda u Podgorici.

Iz Osnovnog tužilaštva su kazali da će podnijeti predlog za određivanje pritvora što znači da će Mirotić danas biti priveden kod sudije za istragu.

– Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odbio je žalbu braniteljke osumnjičenog Predraga Mirotića, advokatice Tijane Živković, izjavljenu na rješenje Osnovnog državnog tužilaštva o njegovom zadržavanju, koje može trajati najduže 72 časa od hapšenja – navodi se u saopštenju koje potpisuje sutkinja portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić.

Mirotić je uhapšen u subotu, a dan kasnije nakon što je pred tužiocem Markom Mugošom odlučio da se brani ćutanjem određeno mu je zadržavanje do 72 sata zbog ,,kriminalnog udruživanja i pomaganja u teškoj krađi i sprečavanju dokazivanja”.

Mirotić je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela. Suđeno mu je zbog prevare, ali i optužbi da je bio dio grupe koja je 2019. godine, prijeteći pištoljem radnicima, opljačkala benzinsku pumpu ,,Montenegro petrol“ u Podgorici.

POTRAGA BEZ USPJEHA

Mirotić je jedini uhapšeni od šest osoba koje je policija identifikovala kao učesnike kriminalne aktivnosti prokopavanja tunela do depoa suda u kojem se čuvaju materijalni dokazi iz krivičnih postupaka.

Pored njega na spisku identifikovanih osumnjičenih su Podgoričanka Katarina Baćović, kao i grupa iz Loznice– Veljko Marković (1991), Milan Marković (1970), Dejan Jovanović (1993) i Vladimir Erić (1991) i za sada nema naznaka da će uskoro biti uhapšeni.

Policija je preko medija objavila i stop kadar sa snimka nadzorne kamere – ženske osobe za koju se sumnja da je bila dio ove grupe, ali za sada nije razjašnjena njena uloga, niti je Pobjeda dobila odgovore iz Uprave policije i ostala je nepoznanica za koje aktivnosti je konkretno bila zadužena za sada neidentifikovana ženska osoba.

Ono što je do sada poznato je da je Katarina Baćović nevjenčana supruga Tonija Đokaja koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog otmice T.J. krajem maja ove godine.

Osim toga, njemu se sudi za pripadništvo kriminalnoj organizaciji odgovornoj za međunarodni šverc većih količina narkotika.

Iako su inspektori uspjeli da povežu Baćović sa pritvorenim Tonijem Đokajem, bliskim kriminalnoj grupi iz Tuzi koja se bavi švercom narkotika i cigareta, za sada nema materijalnih dokaza koji ukazuju da iza prokopavanja tunela stoji neka od kriminalnih grupa i da će ovaj slučaj preuzeti Specijalno državno tužilaštvo.

Nakon prvih izjava čelnika MUP-a Filipa Adžića i direktora Uprave policije Nikole Terzic kao i targetiranja da iza svega stoje pripadnici kavačkog klana, čudi što sada iz tužilaštva nema potvrde tih navoda i što se predmet ne prosljeđuje Specijalnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal koji rukovodi Vladimir Novović. Prema infomancijama našeg lista, ni SDT, a time ni Specijalno policijsko odjeljenje nijesu dio istražne ekipe.

Čitaj još:   KAKO TO RADI ANGELA: Sprema vakcinaciju 80 miliona ljudi, uz dva glavna problema... (foto i video)

Mogućnost da dokaze u tom pravcu pruži Predrag Mirotić otpala je kada je na saslušanju u tužilaštvu odlučio da se brani ćutanjem.

Za sada je postoje jasne indicije koje ukazuju da je Baćović pod lažnim identitetom Andrijana Marić iznajmila privatni stan iz čijeg su podruma ,,rudari“ prokopali tunel do depoa Višeg suda u Podgorici.

Katarina Baćović je kćerka Maje Baćović, radnice u arhivi Višeg suda, ali za sada nije utvrđena nikakva veza sa navodnim ,,curenjem“ povjerljivih informacija, niti dugogodišnju radnicu Višeg suda sumnjiče za eventualno pomaganje u kriminalnim aktivnostima.

Ona je saslušana u policiji, dan nakon što je u medijima objavljena fotografija njene kćerke.

IMA LI SARADNJE

Policija je provjerama utvrdila da Katarina Baćović nije napuštala Crnu Goru dok je utvrđeno da su ostali osumnjičeni nakon provale u zgradu Višeg suda napustili našu državu.

Iz Uprave policije nijesu, međutim, željeli da odgovore na pitanje Pobjede – da li postoji mogućnost da je Katarina Baćović imala još neki lažni identitet i tako, neometano, napustila crnogorsku teritoriju.

Ostala je i enigma gdje se nalaze državljani Srbije koji su označeni da su kopali tunel do depoa Višeg suda. I nakon posjete direktora UP Terzića Beogradu, najave intenzivne saradnje u ovom slučaju, za sada ,,rudari” nijesu locirani na teritoriji Srbije.

Prema informacijama Pobjede, oni su se prebacili, čak i prije otkrivanja identiteta, na ,,sigurno mjesto”.

Petnaest dana od otkrivanja tunela i desetak dana od otkrivanja identiteta ,,rudara”, kao i uloge Katarine Baćović svi su i dalje na slobodi.

DPS: Tužilaštvo da utvrdi ko je omogućio Abazoviću, Adžiću i Kovaču da ugroze istražni proces

Demokratska partija socijalista Crne Gore podnijela je krivičnu prijavu protiv Dritana Abazovića, predsjednika Vlade, Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova i Marka Kovača, ministra pravde, zbog sumnje da su 13. septembra kao službena lica prekoračili svoja ovlašćenja i pričinili štetu istražnom postupku koji se vodi zbog prokopavanja tunela do Višeg suda u Podgorici.

Čitaj još:   Draginja VUKSANOVIĆ- STANKOVIĆ NAKON SKANDALOZNE IZJAVE Premijera Crne Gore: Sram te bilo Dritane! (foto, video)

– Naime, kao što je kompletna crnogorska javnost imala prilike da vidi, Abazović, Adžić i Kovač su prije izlaska na lice mjesta dežurnog tužioca i prije okončanja samog uviđaja, a tokom obezbjeđenja lica mjesta izvršenja krivičnog djela ušli u depo Višeg suda u Podgorici, kao i u stan u zgradi Njegoševoj ulici iz kojeg je započeto kopanje samog tunela, tj. na samo lice mjesta.

Osim toga, pomenuta trojica su neovlašćenim boravkom u prostorije Višeg suda u Podgorici, gdje se čuvaju dokazi, ugrozili sudske postupke koji se vode pred ovim sudom, čime su kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore ili pak neko drugo djelo koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se u prijavi.

U DPS-u očekuju od nadležnog državnog tužilaštva da u konkretnoj pravnoj stvari utvrdi materijalnu istinu, te da provjeri ko je omogućio da Abazović, Adžić i Kovač ugroze istražni proces.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more