IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sve je jasnije da je Beograd povezan s teroristima: “Vučić regiju gura u rat”… (foto, video)

IZA SUKOBA na sjeveru Kosova, koji podsjeća na oružanu pobunu i u kojem je poginulo četvero ljudi, stoji Milan Radoičić, tvrdi kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja.

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 28. IX. 2023… 00: 28… Sve je jasnije da je Beograd povezan s teroristima: “Vučić regiju gura u rat”… (foto, video)

O mentalitetu srpske vlasti govori i proglašenje Dana žalosti zbog poginulih terorista. U svakom slučaju, ova priča ne može zaobići Aleksandra Vučića.

Sve je jasnije da je Beograd povezan s teroristima. "Vučić regiju gura u rat"
Foto: EPA, Facebook, Miloš Tešić/ATA Images/PIXSELL

IZA SUKOBA na sjeveru Kosova, koji podsjeća na oružanu pobunu i u kojem je poginulo četvero ljudi, stoji Milan Radoičić, tvrdi kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja.

Dvije optužbe su ključne

Radi se o ozbiljnoj optužbi koja seže sve do službenog Beograda – Aleksandra Vučića osobno. Uz to, ključna je još jedna optužba Svećlja u kojoj navodi da je zaplijenjeno oružje srpske vojske. Ako se to pokaže točno, Vučić bi se mogao naći u velikim problemima.

Jasno je da je sve to trenutno samo optužba, ali i da sve navedeno neće biti teško dokučiti. Činjenica je da Radoičić usko surađuje s Aleksandrom Vučićem i da je potpredsjednik Srpske liste koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

Naravno, treba dokazati kosovske optužbe, ali sve upućuje na to da je Radoičić Vučićev čovjek za prljave poslove na Kosovu. Srpska lista je najveća stranka kosovskih Srba i ima svih deset mandata u Skupštini namijenjenih Srbima. Usko je povezana s vladom Republike Srbije, koju vode narodnjački SNS i predsjednik Aleksandar Vučić.

Olenik: Vučić ne nudi jeftini parizer, on nudi nove ratove

Ako je srpska politika doista pomagala teroristima, posljedice će biti enormne. Sve i da pomoć nije išla izravno, problem svejedno postoji jer srpska politika očito ohrabruje i stvara ljude poput Radoičića. O mentalitetu srpske vlasti govori i proglašenje Dana žalosti zbog poginulih terorista. U svakom slučaju, ova priča ne može zaobići Aleksandra Vučića.

Čitaj još:   DETALJI LIKVIDACIJE: Ubica se predstavio, ubio zbog NAGRADE... (foto i video)

“Mislim da je jasno kako Vučić na sljedećim izborima ne nudi jeftiniji parizer, to je samo priča. On nudi nove ratove, nove žrtve, novu bijedu i nove poraze. To treba doći do građana Srbije”, rekao je za Index Aleksandar Olenik, dugogodišnji kritičar režima Aleksandra Vučića i zastupnik Narodne skupštine Srbije s liste “Zajedno za Vojvodinu”.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko za Index je rekla da se ovaj napad mogao očekivati prema ponašanju Beograda posljednjih nekoliko mjeseci.

“Grafiti ‘Kad se vojska na Kosovo vrati’ kao najava preplavili su ne samo Beograd već i unutrašnjost Srbije. Tu je i govor Vučića na Generalnoj skupštini, njegov ton i poruka ukazivali su da se nešto priprema. Beograd je uvijek bio transparentan u svojim namjerama, kao 90-ih kad je krenuo u rušenje Jugoslavije, svaka akcija i namjera bile su najavljene u medijima”, objasnila je Biserko.

Takav tim terorista nije lako organizirati

Četiri su osobe poginule u nedjelju u sukobima u selu Banjska, u općini Zvečan – jedan pripadnik kosovske policije albanske nacionalnosti i trojica Srba.

Kosovski policajac ubijen je iz zasjede nakon što su lokalni Srbi kamionima blokirali ceste. Sukobi su nastavljeni tijekom nedjelje, kad je došlo do pucnjave oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba i pronađena ogromna količina oružja, a u tijeku je pretraga još nekoliko prostora.

Evidentno je i da se takva akcija desetaka uniformiranih ljudi, koji su očito obučeni i naoružani oružjem koje ima vojska, ne može tek tako organizirati.

Kako je rekao kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, zaplijenjeno oružje vrijedno je pet milijuna eura. “To je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina”, rekao je.

“Vođa je bio Radoičić”

Dželjalj Svećlja je na svom Facebooku objavio snimku iz manastira u kojem su se skrivali napadači odgovorni za ubojstvo policajca. Tvrdi da se na snimci vidi i Milan Radoičić.

Čitaj još:   POSLIJE LIKVIDACIJE SLIKE LAŽNIH PASOŠA: Imena koja su odabrali Alan i Damir nisu slučajna kao ni to što su slovenačka! (foto i video)

“Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista”, napisao je.

“Mapa terorističkog napada se svakodnevno pojašnjava: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati našu Republiku”, istaknuo je.

Otkrio je kako je bio “plan da 200 potencijalno regrutiranih ljudi idu južnije od linije rijeke Ibar i da napadima spriječe kosovsku policiju da slobodno djeluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo”.

“Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protutenkovskih mina, više protupješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez s nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz skladišta Srbije”, rekao je Svećlja.

Svećlja je danas objavio da je među ubijenim Srbima i bivši tjelohranitelj Aleksandra Vulina, aktualnog šefa srpske Sigurnosno-informativne agencije.

BONUS VIDEO: Arsenijević: I dalje ne znamo ni aktere, ni cilj ni motiv dešavanja u Banjskoj

izvor Index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more