IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VESNA Pusić upozorava: CRNA GORA najopasnija tačka u Jugoistočnoj Evropi, PRİJETI JOJ NESTANAK… (foto, video)

VESNA Pusić tvrdi da je Crna Gora u procesu preuzimanja od proruskih i prosrpskih stranaka i političara

Nekadašnja ministarka vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić tvrdi da je “Crna Gora najopasnija tačka u Jugoistočnoj Evropi, utoliko što joj prijeti zaista opasnost da nestane, odnosno da bude asimilirana od strane Srbije”.

“Kosovu ne prijeti opasnost da bude asimilirano. Međutim, situacija se tamo apsolutno pogoršala sa ovim terorističkim napadom na sjeveru Kosova i s pronalaženjem arsenala dovoljnog za ozbiljni oružani sukob, da ne kažem rat”, kaže Pusić za BHRT.

Pusić tvrdi da je “Crna Gora u procesu preuzimanja od proruskih i prosrpskih stranaka i političara”.

“Budući da vide da u samoj Crnoj Gori postoje vrlo uticajne i značajne stranke koje dobijaju priličnu podršku na izborima, a momentalno su u poziciji da će eventualno sastaviti vlast, vidjećemo kako će još to izgledati. Zaključak stranih promatrača, pa i onih koji su prisutni na terenu, lagano bi mogao biti da je to i onako neki većinski stav građana u Crnoj Gori.

Zanemarujući činjenicu propagande i ogromnog prisitka koji se vrši na crnogorske institucije i simbole neovisnosti i zanemarujući činjenicu da je jedna tako mala zemlja sigurnosno, obzirom na svoj geografski položaj, izlaz na Jadransko more, višestruko važnija nego što bi njena veličina to opravdavala”, govori Pusić.

Posljednje događaje na Kosovu treba posmatrati, kaže Pusić, u kontekstu događanja u Nagorno Karabahu, gdje je Azerbejdžan imao kalkulaciju da su i Evropa i Amerika zaokupljene ratom u Ukrajini i da neće reagovati.

Veze s Vučićem

“Jedna je mogućnost da je vladala ta logika, da bi se po istom principu na brzinu moglo tu nešto otcijepiti, ili odvojiti sjeverni dio Kosova, i da bi se na taj način postigao jedan profit ili plus za određenu politiku u Srbiji, koji ne bi izazvao nikakve reakcije.

Čitaj još:   POLJACI daju svoje MiG- ove 29 SAD- u, koji ih prosljeđuju Ukrajini? (foto, video)

Druga je mogućnost da je sve to skupa napravljeno preko Vučićeve glave. Dakle, s jedne strane ruske obavještajne službe u saradnji sa srpskom obavještajnom službom i njenim šefom Vulinom (Aleksandar Vulin, op.a.), i Vučićevim eksponentima na čelu Srpske liste na sjeveru Kosova”, navodi kao mogućnost dvije verzije događanja na Kosovu Vesna Pusić.

Kosovo, prema njenom mišljenju, ostaje osjetljiva tačka, ali kako je to, kako kaže, funkcionirajuća država koju vode nekorumpirani lideri, bez obzira na poteškoće u narednim mjesecima, Kosovo će funkcionisati i opstati.

Vesna Pusić smatra da najava Evropske unije o mogućem uskraćivanju finansiranja projekata u Republici Srpskoj i preusmjeravanja novca u Federaciju Bosne i Hercegovine, nije greška, ali je mjera koja se može okarakterizirati kao “premalo i prekasno”.

Aktivnija uloga

“Evropska unija tu ne radi grešku, ali tu treba puno proaktivnija politika Evropske unije. I to je apsolutno moguće. Pitanje je koliko Evropska unija ima kapaciteta i mogućnosti da razriješi sukob s Rusijom i odnose sa Putinom. Ali, Dodika zaista može riješiti.

To je samo rezultat činjenice da taj destabilizirajući utjecaj nije dovoljno shvaćen. Rezultat je to činjenice da su i Evropa i Amerika preokupirane ratom u Ukrajini i ogromnim promjenama koje su nastupile kao rezultat tog rata, u energetskoj politici, u preorjentaciji cijelog svijeta što se energetike tiče, u sigurnosnoj politici, u međunarodnoj trgovini”, kazala je Pusić.

Kako je dodala, gotovo da nema sfere u kojoj ta agresija na Ukrajinu nije izazvala ogromne promjene i pretumbacije.

“Zato, ove poteškoće koje postoje u našoj regiji i remetitelji u našoj regiji nisu tako ozbiljno shvaćeni i nikad se niko zapravo nije ozbiljno koncentrirao na taj problem. Međutim, taj problem nije za zanemariti”, kategorična je Pusić.

Jugoistočna Evropa i njezina stabilnost i sigurnost snažno utiču na ukupnu stabilnost i sigurnost Evrope, smatra Pusić, navodeći da se Evropska unija mora ozbiljno pozabaviti Balkanom i Bosnom i Hercegovinom.

Čitaj još:   TUGA NAD BOSNOM: Škola se oprostila od Suunie Kekić, učenice VIII- a, stradala je u saobraćajnoj nesreći... (foto)

“Bez obzira o kakvom političaru malog formata se radi, o kako maloj zemlji se radi i o kako malom dijelu te zemlje se radi, potencijalna šteta koja iz takve vrste politike može nastati je višestruko veća.

Moje mišljenje je da tu nije dovoljno nefinansirati evropske projekte u Republici Srpskoj, već vidim kako suze rone, nego se treba tim problemom zaista ozbiljno pozabaviti. To je propagiranje ruske politike usred Zapadnog Balkana, na granici Evropske unije, u državi kandidatkinji.

Dakle, to je mnogo više od mahanja evropskim fondovima. Treba jedna proaktivna politika sa jasnim stavom, sa jasnom idejom”, govori Pusić.

BONUS VIDEO: Vesna Pusić: Korištene su brutalne metode u uništavanju opozicije!

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more