IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IVICA Dačić demonstrativno napustio fotografiranje s europskim ministrima- Razlog: u pozadini je bila zastava Kosova… (foto, video)

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić se odbio fotografirati s drugim učesnicima ministarskog sastanaka Berlinskog procesa u Tirani…

TIRANA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 07. 10. 2023…00: 08… IVICA Dačić demonstrativno napustio fotografiranje s europskim ministrima- Razlog: u pozadini je bila zastava Kosova… (foto, video)

Euronews Albania prenosi da Dačića nema na zajedničkoj fotografiji zbog zastave Kosova koja je bila u pozadini, iza učesnika sastanka.

  • Mi učestvujemo u Berlinskom procesu ali on je statusno je neutralan. Sa naše strane je sve bilo u redu kada je riječ o samom sastanku i na mjestu gdje se sastanak odvija ali kao što ste vidjeli ja nisam htio da učestvujem u grupnom fotografisanju ispred zastave Kosova, jer Srbija ne priznaje Kosovo– rekao je Dačić.

Sastanku su prisustvovali šefovi diplomacije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i evropski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi, prenosi Nova.rs. Na sastanak su stigli i predstavnici više članica Evropske unije – Austrije, Grčke, Mađarske, Španjolske, Nizozemske i Rumunije.

Čitaj još:   SRBIJA U SUZAMA: Ovo je uzrok tragedije u rudniku "Soko"... (foto, video)

BONUS VIDEO: Kosovo's Prime Minister calls on west to take hard line against Serbia

Berlinski proces je diplomatska inicijativa bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, odnosno da se unaprijedi regionalna saradnja i eurointegracija regije. (A. J.)

BONUS VIDEO: Verbalni spor Dačića i Gervalle-Schwarz u Vijeću sigurnosti UN-a

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more