IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANIJEL Živković: Andrija MANDIĆ i Milan Pipun KNEŽEVIĆ, da pokažu svoju novu “evropsku” orijentaciju i odgode popis u skladu sa stavom EP… (foto)

S obzirom na to da Milan Knežević, poslanik i nosilac liste ZBCG, poziva DPS na kontrolu procesa, jer vjerujemo i sam uočava nepovjerenje mnogobrojnih političkih i društvenih organizacija, najsvrsishodnije bi bilo da on kao predstavnik nove većine zatraži odlaganje popisa od vlade, koja će zavisiti od podrške njegovog političkog subjekta.

Tad bismo ovaj poziv za učešće u kontroli procesa razumjeli kao izraz dobre volje da se uspostavi povjerenje kroz dogovor, naveo je v.d. predsjednika DPS Danijel Živković.

Prema njegovim riječima, pošto vlada zavisi od podrške koalicije ZBCG, a Milan Knežević je dio te većine, najbolji doprinos će dati pozivom vladi da popis odloži za par mjeseci dok se ne dogovore mehanizmi kontrole.

“Ne vjerujem da je nosilac liste ZBCG i dugogodišnji poslanik neupućen, da je kontrolu sada nemoguće izvršiti jer su već izabrane popisne komisije kao i popisivači i instruktori, uglavnom aktivisti i funkcioneri njegovog političkog subjekta.

Neće Milan Knežević zamjeriti ako kazemo da tim ljudima ne vjerujemo. Ukoliko se Knežević prisjeti pripreme popisa kada je on bio opozicija 2011. godine, za razliku od sadašnjeg postupanje Monstata i Vlade, tad je bilo sluha za zahtjeve opozicije.

Čitaj još:   ŠOK u RS-u: Okršaj Dodika u Parlamentu koji je nadmašio sve dosadašnje skandale... (foto i video)

Ako ne vjeruje meni, neka pogleda arhivu, nađe i pročita šta je tim povodom izjavljivao njegov kolega a uskoro predsjednik Skupstine Crne Gore, Andrija Mandić. Vidjeće da su postojali svi mehanizmi kontrole i da je tadašnja opozicija bila veoma zadovoljna stepenom transparentnosti i inkluzivnosti cijelog procesa”, kaže Živković.

Kako dodaje, pošto je sada Mandić glavni činilac vlasti, bilo bi očekivano, da pozove na odlaganje popisa, s obzirom da opozicija nema mogućnost kontrole procesa, niti supervizija procesa može biti retroaktivno uspostavljena, pošto je cio postupak izbora komisija, instruktora, popisivača završen. 

“Ipak, takva očekivanja su nerealna, pošto znamo sa kojim ciljem se popis sprovodi i kako je sve urađeno da bi se sprovelo njegovo lažiranje, u kojem učestvuju aktivisti stranaka Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i članovi ekstremističkih organizacija koji treba da nam zakucaju na vrata, ali sada preobučeni u popisivače. 

Uostalom kada Knezević kaže da ovaj proces nije politički performans, da ga potsjetimo da nijesu ni izbori u Šavniku i Andrijevici bili, a pretvorili su se u najgori cirkus. I to baš zahvaljujući aktivistima njegove i Mandićeve partije, sada vjerovatno prekomandovanim u članove komisija, instruktore i popisivače”, zaključuje Živković.

izvor: analitika.me

Čitaj još:   DANIJEL Živković: Bliži se rasulo PES- a, DF se raspao, URA i SNP se bore za cenzus, a Demokrate nema potrebe ni da pominjem... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more