IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJALJOVE ČETNOKRATE: Demokrate nastavljaju sa velikosrpskom represijom u… (foto)

Ovakav morbidni performans neukusa i istorijskog revizionizma ne treba da čudi, s obzirom da u opštini na čijem je čelu mladi licemjer iz škole demagogije Alekse Bečića, odavno kipti od velikosrpske histerije i cenzure! Lokalna vlast u Kotoru na čelu sa perjanicom Demokrata Jokićem, zabranila je u februaru promociju knjige „Najveći zločin u istoriji“.

Čubranovićeva knjiga, dokument o teroru nad Crnogorcima, nakon 1918. očigledno nije bila po volji Bečićevim Demokratama, pa je uprava Kulturnog centra, koja sada promoviše Bajićevo neočetničko propagandno smeće, zabranila njenu promociju

Demokrate su ponovo pokazale da su partija diletanata koja pričom o mladosti nadoknađuje hronični nedostatak znanja i političkog umijeća, i koja je u suštini zasnovana na neočetničkoj i velikosrpskoj matrici. Dokaz je opet stigao iz Kotora, opštine na čijem je čelu blazirani salonski velikosrbin koji se krije iza podmukle maske gradŽanske demagogije– Vladimir Jokić.

Ova mlada uzdanica salonskog kriptočetnika iz Balabana, sa patološkom tendencijom ka demagogiji i političkom licemjerju Alekse Bečića, nekad multietnički Kotor pretvorio je u leglo neočetništva, velikosrpske represije i istorijskog revizionizma.

Novi neoborivi dokaz da su Demokrate u stvari tvrdokorni kriptočetnici, došao je u vidu prikazivanja filma “Heroji Halijarda” u kotorskom Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Reditelj ove brutalne neočetničke propagande je srpski glumac i poznati velikosrpski propagandista Radoš Bajić. „Heroji Halijarda“ izazvali su polemike i u avgustu ove godine, kada su prikazana tri inserta iz filma na poslovnom forumu Sarajevo Film Festivala.

Tada je ovo ostvarenje ocijenjeno kao film koji promoviše zločinački četnički pokret, što i ne iznenađuje s obzirom da su svi resursi države Srbije posljednjih 35 godina, umjesto na razvoj kulture, usmjereni na velikosrpsku hegemonističku propagandu iza koje stoje ideolozi ratova, terorizma i genocida. Bajićev projekat je samo još jedan u nizu morbidnih uradaka velikosrpske propagande zasnovan na notornim lažima.

Izrugivanje žrtvama nacizma

Ono što je morbidno u čitavoj priči o neočetničkoj, samim tim i nacističkoj revizionističkoj propagandi, je što Kulturni centar u Kotoru, gdje se emituje Bajićevo propagandno smeće, nosi ime po čovjeku kojeg su ubili nacisti, a njegovo ubistvo na trgu slavili četnici – Nikoli Đurkoviću.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Živković, Policija nije asistirala pri uklanjanju berbernice!

Ovu morbidnu situaciju komentarisala je i izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević.

“Sram bilo Kulturni centar u Kotoru! Neka ih neko obavijesti čije ime nose i kakve filmove prikazuju! Nikola Đurković, partizan, advokat, doktorirao pravo u Francuskoj, rodom iz Risna, predratni predsjednik opštine Risan, slava mu”, napisala je Gorjanc Prelević na Facebooku.

Ona je istakla da smatra da je film u tom centru trebalo prikazati uz prateću diskusiju sa istoričarima upoznatim sa istorijskim izvorima o ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu, jer su te činjenice u tom filmu zapostavljene.

“Nakon pogibije, okupator je njihova tijela odnio u Herceg Novi i izložio na gradskom trgu, koji danas nosi ime Trg Nikole Đurkovića. Četnici su oko njihovih tijela igrali tzv. „Krvavo kolo”, a fotografiju igranja tog kola tajno je snimio simpatizer KPJ Luka Cirigović. Nakon rata njihovi posmrtni ostaci su sahranjeni na partizanskom groblju na Savini”, navodi se na Facebook objavi koja kritikuje prikazivanje ovog filma u kotorskom kulturnom centru..

“Kakva sudbina. Danas se pod imenom Nikola Djurković pušta četnička propaganda Radoša Bajića. On bi snimio film o nekoj borbi, o nekom sukobu četnika i nacista samo da se desila ali pošto nije snimio je spašavanje pilota”, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Tradicija velikosrpskog šovinizma lokalne vlasti

Ovakav morbidni performans neukusa i istorijskog revizionizma ne treba da čudi, s obzirom da u opštini na čijem je čelu mladi licemjer iz škole demagogije Alekse Bečića, odavno kipti od velikosrpske histerije i cenzure!

Lokalna vlast u Kotoru na čelu sa perjanicom Demokrata Jokićem, zabranila je promociju knjige „Najveći zločin u istoriji“, autora Jovana Čubranovića, sredinom februara. Čubranovićeva knjiga, dokument o teroru nad Crnogorcima, nakon 1918. očigledno nije bila po volji Bečićevim Demokratama, pa je uprava Kulturnog centra, koja sada promoviše Bajićevo neočetničko propagandno smeće, povukla ranije datu saglasnost da se promocija održi.

Čitaj još:   POLICIJSKA AKCIJA U SLOVENIJI: Uhapšena dva RUSKA špijuna, u Ljubljani su otvorili...

Samo par sedmica nakon te brutalne zabrane, u Kotoru je uslijedila nova cenzura humorističko-satiričnog časopisa „Karampana“ koji izlazi od 1926. godine na dan održavanja karnevala. Iako je bilo sporadičnih pritisaka vlasti da se utiče ili pokuša cenzurisati sadržaj „Karampane“, to se, prema kazivanju starih kotorskih feštađuna, do sada nije dešavalo.

Na osnovu onoga što je pomenuto, jasno je da je sva priča Demokrata o ’’pomirenju’’ i ’’građanskom konceptu Crne Gore’’, gola laž iza koje se krije velikosrpska asimilatorska politika.  Takođe ne čudi što je lider ove partije licemjernih demagoga, Bečić, pristao da bude Vučićev adut i prvi igrač na državnom nivou, o čemu ćemo naknadno pisati.

B.Knežević

izvor: http://aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more