IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Prvi SIMPTOMI RAKA PLUĆA od istog je umro ŽARKO Laušević: Mnogi ih ignorišu, a mogu da ukažu na ovu PODMUKLU BOLEST… (foto, video)

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini posle kraće i teške bolesti, a vijest o smrti potvrdila je njegova supruga Anita. Žarko Laušević bolovao je od raka pluća od kojeg je i preminuo…

BEOGRAD- PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ćetvrtak, 16. 11. 2023… 00: 09… Prvi SIMPTOMI RAKA PLUĆA od istog je umro ŽARKO Laušević: Mnogi ih ignorišu, a mogu da ukažu na ovu PODMUKLU BOLEST… (foto, video)

“Tako brzo napreduje da nema vremena ni da se primi terapija” Karcinom pluća od kojeg je preminuo Žarko Laušević ima 7 simptoma…

Žarko Laušević nedavno je saznao da boluje od ove opake bolesti, a do poslednjeg trenutka se borio kao lav. Od raka pluća kod nas godišnje 6.500 osoba oboli, a njih više od 4.600 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Prema statistici, Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove vrste kancera, dok broj obolelih raste svake godine. Poznato je da je najvažniji faktor rizika pušenje, ali značaj ima i genetska predispozicija, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine poput radona i azbesta.

Možda vas zanima
Bio je deo FDU klase koja je poznata kao “KLASA VISOKOG RIZIKA”: Istina o Žarku Lauševiću koju nikako niko da izgovori
Potresna sudbina slavnog glumačkog para Laušević – Merima Isaković: Bili su kao brat i sestra, on je otišao u zatvor, ona je ostala u kolicima

– Početkom 20. veka karcinom pluća bio je retka bolest. Od osamdesetih godina prošlog veka ovo je karcinom sa najvećom incidencom u svetu. Široko rasprostranjena navika pušenja cigareta, kao i nepovoljni faktori spoljašnje sredine doprineli su pandemiji ove bolesti.

Čitaj još:   UZNEMIRUJUĆE: Mladu majku ubio grom na plaži, sve snimila nadzorna kamera... (fotom video)

Rano otkrivanje i započinjanje lečenja ključan su faktor za dužinu preživljavanja – objašnjava prim. dr sc. med. Ana Stojanović, načelnik Odeljenja pulmologije u KBC „Bežanijska kosa“, specijalista interne medicine-pulmolog.

  • Ovo je podmukla bolest i simptomi nisu tako izraženi, a kada se simptomi pojave, veoma je čest slučaj da je bolest već u poodmakloj fazi, naglasila je, jednom prilikom za Srbiju Danas, Olja Ćorović, predsednica Udruženja “Punim plućima”, zbog čega za ovu bolest često i govore da je tihi ubica.

Simptomi raka pluća

Simptomi raka plućaFoto:Sam Edwards / Caia Image / Profimedia / Profimedia

Ovo su signali za uzbunu

Slabost, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine opšti su simptomi obolevanja.

– Ukoliko se javi suv, uporan kašalj, iskašljavanje krvi, otežano disanje, bol u grudima ili ramenu, gotovo je sigurno da se radi o ozbiljnoj plućnoj bolesti – ističe dr Stojanović.

Danas, kaže naša sagovornica, savremeno lečenje karcinoma pluća, koje podrazumeva hiruško lečenje, hemio i radioterapiju, kao i gensku i imunoterapiju, omogućva da ova bolest ima hroničan tok.

Čitaj još:   MUNJEVITA AKCIJA POLICIJE : Uhapšeni dileri sa 1,1 kg ČISTOG HEROINA u BiH!

– Rano otkrivanje bolesti značajan je faktor za uspešnost lečenja, zaključila je doktork

Bonus vi9deo: Preminuo glumac Žarko Laušević

BONUS VIDEO: Prvi SIMPTOMI RAKA PLUĆA od istog je umro ŽARKO Laušević

izvor Žena. rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more