IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNOGORSKA SOFRA: Śednik uz tikvanik- Gastronomskim delicijama u čast neprocjenjivog nasljeđa… (foto)

Odajemo čast Crnogorkama i Crnogorcima koje produžavaju život autohtonim biljnim sortama i životinjskim rasama, istovremeno njegujući tradicionalne običaje jednog kraja, mikrokosmosa čija čestita tradicija ostavlja trajni zalog za budućnost generacijama koje dolaze

Grupa entuzijasta, okupljenih u okviru nevladinog udruženja Spičana „Nehaj“, već treću godinu organizuje „Śednik uz tikvanik“, u cilju promocije bogatstva ukusa i mirisa spičanskog kraja. 

Osim takmičenja za najbolji tikvanik, NVU Udruženje Spičana „Nehaj“ pripremilo je autentičan kulturno-umjetnički program, ali i premijernu promociju kratkometražnog igranog filma pod nazivom „Kad je zima i u Spič je zima“, te reviju tradicionalnih spičanskih ženskih narodnih nošnji – od rođenja do poznog doba. 

Kraj koji je dobio naziv od latinske riječi „hospitium“, što u prevodu znači „svratište“ ili „konačište“, predstavlja od davnina mjesto izuzetne ljepote i gospodskog gostoprimstva. Spič je kruna barske multikulturalnosti i međuvjerskog sklada, a suživot različitih vrijednosti koje krase ovaj biser crnogorske obale oslikava se u postojanju danas četiri, a nekada čak dvanaest dvooltarskih crkvi. 

A što je zapravo „tikvanik“? Prema riječima Spičanke, jednog od glavnih „krivaca“ što spičansku tradiciju, sa akcentom na jedinstveni dijalekt, ne pušta da potone u zaborav, gđe Tanje Nilović, tikvanik je delicija karakteristična za sutomorski kraj. 

„Tikva, i to isključivo tikva „saraćinka“ (naziv potiče od zajedničkog imena za narode islamske vjeroispovjesti) se izgrata grebačom, dok se u nedostatku grebača može isjeckati na kockice, nakon čega se opriga na malo ulja. U pleh se pospe kolomboćevoga brašna i sipa smjesa. Tikva, kad se opriga pušti vodu, i u to da se doda oriza i cukra, što čini smjesu.

Preko smjese, umutiti malo brašna, vode i ulja, malo gušće nego za palačinke. Tanka korica se napravi i stavi da se peče, nakon čega se smanji temperatura. Nikako se ne smije prepeći, a odmjer oriza zavisi od količine tečnosti koju tikva pušti“, otkriva nam kulinarske tajne vrsna domaćica, Tanja Nilović…

Čitaj još:   PLJEVLJA- PUNA LOŠIH VIJESTI: Tužna sudbina najtrofejnijeg kluba u Crnoj Gori- "Rudar nije daleko od istupanja iz lige, situacija je katastrofalna..." (foto)

U subotu, 2. decembra, od 19 časova, u Hotelu Korali u Sutomoru, dobrodošli ste na „Śednik uz tikvanik“, manifestaciju koja ostavlja neizbrisiv trag u očuvanju od zaborava nematerijalne kulturne baštine sutomorskog kraja. 

Spičanke, čuvene crnogorske domaćice, priremiće trpezu prepunu priganica, lokuma, roštula, japraka, kuglofa i naravno, tikvanika. Rubrika Crnogorska sofra odaje čast Crnogorkama i Crnogorcima koje produžavaju život autohtonim biljnim sortama i životinjskim rasama, istovremeno njegujući tradicionalne običaje jednog kraja, mikrokosmosa čija čestita tradicija ostavlja trajni zalog za budućnost generacijama koje dolaze.

Saltanat* je tikvanik napra'it, ali na kraju pazarnog dana, poklanjamo vam recept Anke Stojčić, rođene Vuksanović, koji je sačuvan u knjizi „Kroz brvačke pinjate“, spičanke Milice Kovačević. 

„Jesen na trpezu donosi jela od tikve, a od slatkoga tikvanik. On je obavezan i na Badnju večer. Tikva za tikvanik treba da je suvlja, da nema mlogo vode (da ti se ne popiša u pinjatu). Najbolja je saraćinka, koja je posebno slatka. 

Ankin tikvanik

2 kg očišćene i na kocke izrezane tikve saraćinke

1 škudela oriza,

1 škudela cukra,

1 škudela čeničnoga i 

1 škudela kolomboćovoga brašna,

1 šaku (100 – 200 grama) zdrobljenih suvih smokava 

Necijela škudela ulja

U jednu tendžeru stai 2/3 od jedne škudele ulja i 2 škudele vode, dodani tikvu stai na oganj da uzavri. Neka obrne dva ključa, teke da tikva omekša. Dobro pazi da ti se razgljačka, komatići tikve treba da ostanu zvrsti, cijeli. Odvoj jednu škudelu one vodice što je tikva puštala. 

Tedara u tokvu dodani škudelu oriza, cukar, škudelu čeničnoga i jednu kolomboćevoga brašna. Stai još šaku suvih smokava, okinutu na male komatiće. To sve pažljivo promuti i stai ligadinu, pa š njim u peć. Peče se nešto više od 1 ure na 200 stepeni. 

Ligadina: oko 200 ml od one vodice što je puštala tikva, ložicu cukra, 2 ložice ulja, 3-4 ložice čeničnoga brašna, lijepo promuti da bude tijesto gustine kao za palačinke. 

Tepsija za tikvanik je 36 x 25 x 5,5 cm.“ 

*saltanat – pažljivo, oprezno („da se potrefi omjer oriza i tečnosti“) 

izvor: analitika.me

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. jul 2023. godine...
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more