IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽELJKO Vukmirović: “Čudan svijet”- Srpska crkva u Crnoj Gori raspolaže sa 650 crkvenih odbora i preko… (foto)

Za ovu sezonu se istakao trenutni predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović. Čak je izletio na teren među prvima. Taman da utvrdimo kako je njegovo trenutno predsjednikovanje samo ishitreni sticaj okolnosti spakovan u određeni vremenski rok koji će jednom i zauvijek proći.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, srijeda, 06. 12. 2023… 08: 39… ŽELJKO Vukmirović: “Čudan svijet”- Srpska crkva u Crnoj Gori raspolaže sa 650 crkvenih odbora i preko… (foto)

Tek, svi smo odjednom dobili predsjednika Crnogorca koji priča srpski. A i predsjednika Crne Gore koji negira crnogorski jezik. O tome šta sve još negira crnogorsko, nije rekao. Ili bar nije htio iz prve.

Piše: Željko Vukmirović

Popis stanovništva nije od juče. A nije ni od neki dan. Kod nas je to startovalo još prije više decenija. Recimo, od tri do deset. I još nešto sitno. Obnavljao se taj popis periodično, po principu, svako malo. Stalno su nam pristizali neki popisivači i prebrojavači. I nikako da Crnu Goru ostave na miru. Čudan svijet. A i svita.

Za ovu sezonu se istakao trenutni predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović. Čak je izletio na teren među prvima. Taman da utvrdimo kako je njegovo trenutno predsjednikovanje samo ishitreni sticaj okolnosti spakovan u određeni vremenski rok koji će jednom i zauvijek proći. Tek, svi smo odjednom dobili predsjednika Crnogorca koji priča srpski.

Čitaj još:   PUCNJAVA NA FARMI: Dvije osobe ubijene u... (foto)

A i predsjednika Crne Gore koji negira crnogorski jezik. O tome šta sve još negira crnogorsko, nije rekao. Ili bar nije htio iz prve. Valjda, ima kad. Svejedno, ovaj trenutni predsjednik nam je samo ubacio crva. Kao da mu je domaći zadatak. A onda se fino udaljio, prepustio povlasticama već pomenute ishitrenosti, prava uživancija.

Ostavio nam je samo svoje blamove, elementarno gramatičko neznanje, regionalne ulagivačke sposobnosti i nešto zastiđa. Ili koliko hoćete zastiđa. A i kako nam se neće.

Uostalom, učio je od najboljih. Ili je možda ovdašnji svijet zaboravio čuvenog budvanskog mislioca koji je ustao od stola, ostavio nered, neplaćene račune i zapalio za Beograd? O Bože, o Madona. A samo je jedan Svetozar Marović. Pa, kaže…

“Ja sam tradicionalni Crnogorac, jer moji Grbljani su Srbi pa sam i ja Grbljanin, emotivni Jugosloveni sa prostora Boke u smislu onog što Crna Gora jeste.”

A? Popiši ovo, majčin sine.

Poslije su se popisivači i prebrojavači već opustili. Oni u mantijama, ponajprije. A od srpskog popa Džomića nam je stiglo jedno naročito prebrojavanje i popis prema kojem srpska crkva u Crnoj Gori raspolaže sa 650 crkvenih odbora sa najmanje pet članova i preko 3.000 ljudi, uz Džominjov podsmješljivi zaključak– “to je više nego što broji crnogorska vojska”.

Podsmijeh je potrajao do sadašnjeg zvaničnog vremena popisa stanovništva. I najnestrpljivijeg popisivača u liku i djelu trenutnog predsjednika Skupštine, Andrije Mandića, lidera Nove srpske demokratije. On je, pak, ostavio utisak doajena prebrojavanja i već najavio izmjenu Ustava.

Čitaj još:   PROŠLA JE Godina od smrti našeg generala Jove Divjaka: Heroj koji je u najtežim trenucima naredio- "Ne pucaj"... (foto, video)

Suština priče je nepromjenljiva. Nikako da Crnu Goru ostave na miru.

Čudan svijet. A i svita…

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more