IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NAD SARAJEVOM: Obavljena dženaza prof. dr. ISMETA Dizdarevića, bio je prvi doktor psiholoških nauka u BiH… (foto, video)

Danas je u Sarajevu obavljena dženaza prof. ISMETA Dizdarevića, prvog doktora psiholoških nauka u BiH.

U Sarajevu je 8. decembra 2023. u 89. godini života Na ahiret preselio prof. dr. Ismet Dizdarević. Dženaza je obavljena nakon Ikindije namaza u subotu, 9. decembra 2023. u 14: 30 sati na mezarju Hambina carina.

Prof.dr. Ismet Dizdarević, prvi doktor psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini,preselio je na ahiret juce u Sarajevu 89. godini.

Posljednjih nekoliko godina bio je bolestan i o njemu je brinula supruga Jasmina, a vijest o smrti je objavio predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

– Sa nama više nije prof.dr. Ismet Dizdarević. Fizički ne, ali je u našem pamćenju ostavio neizbrisiv trag. Znali smo se više od dvadeset godina. Prvo profesionalno, radeći na konferenciji o genocidu u Srebrenici, a onda i kao prijatelji. Krasile su ga divne osobine.

Kao psiholog bio je utemeljitelj psihologije kao akademske discipline u Bosni i Hercegovini, omiljeni predavač studentima, poštovani naučnik i cijenjeni autor bezbroj knjiga – napisao je Hadžikadić na svom Facebook profilu.

Dizdarević je rođen 1934. godine u Mostaru gdje je završio osnovnu i srednju Objavio je preko 200 naučnih i stručnih radova. Bio je urednik časopisa

Porodica i dijete, Odjek, Prosvjetni list, Revija za psihologiju. Bio je potpredsjednik i predsjednik Društva psihologa Bosne i Hercegovine, predsjednik Saveza udruženja za profesionalnu orijentaciju Jugoslavije. Dobio je nagradu “Veselin Masleša” i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva (1991.).

Ismet Dizdarević je osnivač i prvi predsjednik Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Predavao je i na Odsjeku za pedagogiju i Odsjeku za filozofiju i sociologiju.

Čitaj još:   UŽAS I STRAVIČNI PRIZORI: Poznat identitet nastradalih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara...

Držao je nastavu na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu, Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, te na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Penzionisan je 2004. a u zvanje profesor emeritus izabran je 2005. godine.

Ismet Dizdarević objavio je preko 200 naučnih i stručnih radova. Bio je urednik časopisa Porodica i dijete, Odjek, Prosvjetni list, Revija za psihologiju.

Bio je potpredsjednik i predsjednik Društva psihologa Bosne i Hercegovine, predsjednik Saveza udruženja za profesionalnu orijentaciju Jugoslavije. Dobio je nagradu “Veselin Masleša” i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva (1991).

Ismet Dizdarević objavio je preko 200 naučnih i stručnih radova. Bio je urednik časopisa Porodica i dijete, Odjek, Prosvjetni list, Revija za psihologiju. Bio je potpredsjednik i predsjednik Društva psihologa Bosne i Hercegovine, predsjednik Saveza udruženja za profesionalnu orijentaciju Jugoslavije. Dobio je nagradu “Veselin Masleša” i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva (1991).

Čitaj još:   OPŠIRNIJE O PUCNJAVI U SJENICI-UPUCAO DUGOGODIŠNJEG PRIJATELJA-Napadač i dalje u bjekstvu...

BONUS VIDEO: ISMET DIZDAREVIĆ: NOVA BOŠNJAČKA POLITIKA U ZAŠTITI I AFIRMACIJI BOSANSKOG JEZIKA (IML TV)

izvor: agencije 

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more