IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALBIN Kurti UPOZORAVA: SPREMA SE NOVI NAPAD NA KOSOVO- “Oružje je uskladišteno u Novom Pazaru!”… (foto, video)

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da Milan Radoičić održava sastanke sa srbijanskom tajnom službom i da pruža utočište pripadnicima terorističkih organizacija, te da planiraju novi napad u njegovoj zemlji.

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 20. 12. 2023… 13: 09… ALBIN Kurti UPOZORAVA: SPREMA SE NOVI NAPAD NA KOSOVO- “Oružje je uskladišteno u Novom Pazaru!”… (foto, video)

ALBIN Kurti je istakao da su sredstva koja su korištena u Banjskoj uskladištena u jednoj srbijanskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD- a.

“Poslije terorističkog napada Radoičića je srbijanski sud pustio na slobodu u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije ‘Civilna zaštita’. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA- e…

Prostorije firme u Raškoj, kao i one u (firmi) Novi Pazar Put, koriste se za smještaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi je smješteno nekoliko pripadnika ‘Civilne zaštite’, čiji je instruktor U. J.“, rekao je on na konferenciji, prenosi KoSSev.

Firma na crnoj listi SAD-a

“Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji su korišteni u Banjskoj… ovo preduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD-a je u vlasništvu braće Zvonke i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srbijanske vojske u penziji. Učestvovao je u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

Mjesec dana prije napada na Banjsku, predsjednik Srbije posjetio je ovo preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška – Novi Pazar. Prilikom posjete pohvalio je rad direktora i nazvao ga najbržim čovjekom. Vučić je odatle naveo da teško pronalazi rješenje kada razgovara sa ljudima iz Prištine, koji prema njegovim riječima traže razloge za sukobe sa srpskim stanovništvom”, rekao je Kurti.

Čitaj još:   UŽAS, PRONAĐENO OBEZGLAVLJENO TIJELO ČOVJEKA: Dva staforda ne daju da mu se priđe...

Kosovski premijer je kazao i to da Radoičić krije pripadnike „”Civilne zaštite” koja je proglašena za terorističku organizaciju.

“Radoićeve paravojske sklanjaju se u objektima koje posjeduje u turističkom parku, a osim smještaja, pripadnici terorističke grupe dobijaju oko 2.000 eura mjesečno. Do septembra su ih koristili turisti za iznajmljivanje”.

Kurti je dalje govorio da je grupa održala i druge obuke sa teškim naoružanjem.

“Istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo nastavila je vježbu na poligonu Zimovnik kod Raške. Obuke izvode penzionisani srbijanski vojnici koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vježbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste”, kazao je kosovski premijer.

On je naglasio da je napad planiran u novembru.

“Tokom novembra 2023. godine planirano je da se izvrši napad u pravcu opštine Zubin Potok, sa ciljem zauzimanja Radoičićeve vile na obali Gazivoda, ali su ti planovi privremeno obustavljeni zbog izbora u Srbiji. Saznali smo da se preliminarni plan za uzvratne napade KP promijenio nakon intenziviranja patroliranja KP-a i KFOR-a oko granice sa Srbijom”.

Prema Kurtiju, planiran je napad i ove sedmice, poslije izbora u Srbiji.

“Na poligonu Srbije na Pešteru nastavljene su vježbe grupe od 60 pripadnika ‘Civilne zaštite’ koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce.

U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije, koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gdje su bili planirani ovi napadi. Članovi koji su pobjegli sa sjevera okupili su se i na drugom mjestu zvanom Goč”.

Čitaj još:   IZ MINUTE U MINUTU: Započelo Đokovićevo saslušanje, čeka se deportacija iz Australije... (foto, video)

Kritika Tužilaštvu

Kurti je kritikovao Tužilački Savjet rekavši da nekoliko mjeseci nakon napada u Banjskoj nema informacija, ni optužnice.

“Tužilački savjet, državno tužilaštvo– ni tri mjeseca nakon terorističkog napada u Banjskoj još uvijek nisu podigli optužnice i nisu obavijestili javnost o najvećem orkestriranom napadu na našu republiku, ne samo 2023. godine, ne samo na KP, već na teritorijalni integritet. Ova pasivnost i neinformisanost je nepravedna i neshvatljiva“, rekao je Kosovski premijer Albin Kurti….

BONUS VIDEO: Kurti ngre alarmin: Radoiçiç po riorganizohet për sulme të reja ndaj Kosovës

iztvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more