IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Živković najavio masovne proteste u ferbuaru… (foto)

Podstanari će na ulice ako se nadležni budu oglušili o njihove probleme…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20, 01. 2024… 08: 22… Živković najavio masovne proteste u ferbuaru… (foto)

Podstanari već sljedećeg mjeseca kreću u masovne proteste ako se država i nadležni budu oglušili o njihove probleme, najavio je u razgovoru za CdM predsjednik Udruženja podstanara Dragan Živković.

On je kazao da će se sljedeće sedmice obratiti novoj Vladi i resornim ministrima, kao i Glavnom gradu.

“Sačekaćemo mjesec dana da eventualno dobijemo pozive za razgovor i konkretna djela. Ukoliko izostanu, već sljedećeg mjeseca krećemo u proteste koje će po mnogo čemu obilježiti ovu godinu. To možemo slobodno reći poručiti donosiocima odluka”, poručio je Živković.

Podvukao je da je riječ o protestima ogromnog broja podstanarskih porodica koje više ne mogu funkcionisati na nivou ljudskog dostojanstva u sopstvenoj državi.

“Obratićemo se svim relevantnim institucijama i još jednom probati da institucionalno dođemo do boljeg položaja za podstanre. Naravno, ne očekujemo ništa novo jer smo do sada već vidjeli da podstanari nijesu interesovanje niti pozicije, niti opozicije u parlamentu.

Da jesmo bili interesovanje kao u predizbornom periodu na usvajanje budžeta od 150 amandmana našao bi se bar jedan vezan za podstanare, a ponavljam, shodno predizbornim obećanjima”, navodi sagovornik CdM-a.

Dragan Živković (Foto: Gradska TV)
Dragan Živković (Foto: Gradska TV)

“Obećanje, ludom radovanje”

Ovako, dodaje, sada svjedočimo još jednoj potvrdi one stare izreke “obećanje-ludom radovanje”.

Živković upozorava da, ukoliko ne naiđu na razumijevanje među novim nosiocima izvršne vlasti, ostaje im da pravdu potraže na ulici, putem jednog dobro organizovanog višednevnog ili čak i višemjesečnog protesta.

“Podstanari nemaju više šta da izgube, a što dosad nijesu izgubili. Ionako živimo od danas do sjutra. Pitanje je što oni imaju da izgube jednim velikim istrajnim protestima koji će najvjerovatnije nastupiti, naravno, uz sve ostalo što planiramo da uradimo”, istakao je on.

Čitaj još:   MILE- VOŽD IZ LAKTAŠA OPET PRIJETI: "Mislim da je EU za nas posljednjih 20 godina bila velika prevara; Ako ne bude ustavna BiH, onda neće biti nijedna..." (foto, video)

Više od 30.000 podstanarskih porodica

Živković poručuje kako u ovom trenutku zasigurno ne očekuju nikakve aktivnosti donosioca odluka a vezano za status podstanara, prepoznavanje njihovih problema pa samim tim ne očekuju promjenu podstanarskog statusa na bolje u ovoj državi.

“Svjedočili smo ogromno broju predizbornih obećanja podstanarima koja su naravno zaboravljena nakon izbora. Udruženje podstanara Crne Gore-Moj Dom je svjesno činjenice da podstanari koji u prethodnoj godini pretpjeli najveći finansijski udar kroz rast cijena rentiranja stanova te velikoj inflaciji, samoinicijativno pokrenulo izradu Registra podstanara.

Očekivali smo da će se relevantne državne institucije zainteresovati za naš projekat te izraziti spremnost da nam pomognu u tom smislu. Međutim nije došlo do toga. Što opet samo po sebi govori o nespremnosti ove države da se pozabavi ozbiljnim životnim problemima preko 30.000 najugroženih podstanarskih porodica danas u ovoj državi”, dodao je savovornik CdM-a.

On za CdM kaže da svakodnevno komuniciraju sa podstanarima iz cijele države.

Ovoliki rast cijena kirija se ne može izdržati

Prema njegovim riječima, odavno već govore da podstanarske porodice više ne mogu izdržati ovoliki rast cijena kirija.

“Govorimo i o tome da više ni jedna plata ogromnog broja podstanara ne može zadovoljiti visinu rente. A gdje su još i ostale dažbine, hrana odjeća i sve ostalo. Podsjećamo da među podstanarima imate penzionere, samohrane roditelje, invalide rada, raseljena lica itd.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Kako je zločinac i ubica djece slobodno šetao Evropom... (foto)

Ako vam za rentiranje jednosobnog stana danas u Podgorici treba između 400- 500 eura, a u Budvi i uopšte na primorju treba od 700-900 eura, onda je potpuno jasno sa čime se danas podstanari nose i koliko je teško biti uopšte podstanar u državi u kojoj podstanari nemaju nikakva prava samim tim što se ne sprovodi

Zakon, te danas imamo činjenicu da preko 90 odsto izdatih stanova nema ugovore. Samim tim, ni obavezu da se plaćaju porezi niti podstanari budu zakonski zaštićeni”, zaključio je Živković u razgovoru za CdM. (Miraš Dušević)

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more