IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kabinet predsjednika CRNE GORE: Andrej Milović obmanuo javnost tvrdeći da je JAKOV Milatović, od njega tražio da “revidira odluku” za pomilovanje sveštenika… (foto)

Ministar pravde je obmanuo javnost tvrdeći da je, navodno, predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, od njega tražio da „revidira odluku“ tj. negativno mišljenje po molbi za pomilovanje sveštenika „koji je činio krivična djela“, saopšteno je iz Kabineta predsjednika. 

U konkretnom slučaju, kako navode, obraćanje Ministarstvu pravde, od strane Službe predsjednika, bilo je i sadržinski i suštinski usmjereno na razjašnjenje spornih činjenica koje su dostavljene u predlogu Ministarstva pravde, a ne na promjenu mišljenja ministra – jer ona i nije potrebna da bi predsjednik donio odluku. 

“Napominjemo da, shodno Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, predsjednik Crne Gore ima diskreciono ovlašćenje u pogledu odlučivanja o molbama za pomilovanje, te da je mišljenje ministra pravde, u tom pogledu, pravno neobavezujuće”, navode u saopštenju. 

Razmatrajući dostavljene spise predmeta, kako dodaju, ovlašćeni službenik Službe Predsjednika uočio je da predlog Ministarstva pravde ne sadrži određene podatke koji su obavezni dio sadržine predloga, u skladu sa članom 13 Zakona o pomilovanju.

Čitaj još:   Ekspresna intervencija policije nakon pokušaja krađe automobila... (foto)

“S tim u vezi, službenim putem, aktom broj 021/ 23- 1705/2- 03, od Ministarstva pravde traženo je da se činjenično razjasni ova pravna situacija, bez bilo kakvog zahtjeva koji se tiče promjene stava ministra pravde o tome da li ili ne treba dati pomilovanje…

Sve prethodno navedeno lako je utvrditi na osnovu uvida u dokumentaciju u konkretnom predmetu. Imajući u vidu da je sam predmet sadržao nedostatke koji do danas nijesu uklonjeni, on nije ni bio predmet odlučivanja predsjednika Milatovića”, zaključuje se u saopštenju. 

izvor: analitika.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more