IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Klix- SARAJEVO: Čas nepoštivanja BiH u režiji šefa Skupštine Crne Gore- Bez zastave države i izjava da su “RS i FBiH stvorile BiH” (foto, video)

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je u Podgorici primio predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, a na zvaničnom sastanku nije bilo zastave Bosne i Hercegovine čime je poslana direktna poruka nepoštovanja države BiH.

SARAJEVO: Region, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 28. 02. 2024… 00: 42… Klix- SARAJEVO: Dio vlasti u Crnoj Gori počiva na velikosrpskim idejama, danas je to potvrđeno… (foto)

Čas nepoštivanja BiH u režiji šefa Skupštine Crne Gore: Bez zastave države i izjava da su “RS i FBiH stvorile BiH”

Zastave Crne Gore i entiteta RS u kabinetu Andrije Mandića samo su potvrda da trenutno dio vlasti susjedne Crne Gore počiva na velikosrpskim idejama, a tome u prilog idu i današnje kontroverzne izjave.

Dodik je prvo kazao da je predsjedniku Skupštine Crne Gore i lideru Nove srpske demokratije (NSD) Andriji Mandiću dostavio prijedlog sporazuma o specijalnim vezama RS-a i Crne Gore, dok je šef parlamenta Crne Gore rekao da će otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicijom o tom pitanju.

Na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka u Skupštini Crne Gore, Dodik je rekao da RS kroz Dejtonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom.

“Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima provrede, infrastrukture, sporta obrazovanja, nauke kulture – svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju među zajednicima, državama i narodima”, izjavio je Dodik.

Čitaj još:   DRAGICA Dobrović: Danas Draginja, sjutra neka od nas, ako ostanemo nijeme... (foto)

“Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno i predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Crnoj Gori je ovo bilo ponuđeno i ranije”, smatra Dodik, dodajući da su razgovarali i o “nekim drugim problemima”.

Andrija Mandić je rekao da je danas predstavljeni sporazum o specijalnim vezama u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“A ’95. godine kad je završen rat i potpisan sporazum postojala je SRJ. To što je nasljednica SRJ Srbija, ali je Crna Gora imala podjednake obaveze. Ovo je sa zakašnjenjem. Bivša vlast je ovo odbila”, rekao je Mandić.

Posebno je sporna Mandićeva izjava da je “RS sa FBiH stvorila Bosnu i Hercegovinu”.

To je, naravno, potpuno netačno jer je činjenica da je BiH nastavila međunarodnopravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je danas iz Podgorice poručio i da je “projekat srpskog svijeta – fenomenalna ideja”.

“Pozivam sve ljude srpske nacionalne pripadnsoti, gdje god se nalazili, da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta. Taj identitet nije usmjeren ni protiv koga– ni Crnogoraca, ni Hrvata… Mi imamo prava da izražavamo svoje osobenosti kao i Francuzi, Njemci i svi narodi”, kazao je on.

Njegov kolega Mandić je dodao da su stranke SNSD i NSD sestrinske i da imaju sjajan odnos.

Ovo nije prvi put da predsjednik Skupštine Crne Gore ignoriše zastavu BiH pri sastancima sa funkcionerima koji dolaze iz BiH. Tako je prije nekoliko dana ugostio predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića uz zastave Crne Gore i RS-a.

Čitaj još:   VRIJEME DANAS: Pljuskovi sa grmljavinom... (foto)

Podsjetit ćemo i da se grupa Podgoričana okupila kod zgrade skupštine protestujući zbog dolaska Milorada Dodika koji se sastao sa predsjednikom skupštine Andrijom Mandićem.

BONUS VIDEO: Dodik u Podgorici predložio sporazum o specijalnim vezama

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more