IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ministarstvo vanjskih poslova  Bosna i Hercegovina: Protestna nota Crnoj Gori, nakon sastanka MILORADA Dodika i ANDRIJE Mandića… (foto, video)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je protestnu notu vlastima Crne Gore jer je predsjednik tamošnje skupštine Andrija Mandić primio predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u službenim prostorijama, a da nisu bila istaknuta obilježja BiH, već njenog entiteta RS…

SARAJEVO- PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 28, 02. 2024… 19: 22… Ministarstvo vanjskih poslova  Bosna i Hercegovina: Protestna nota Crnoj Gori, nakon sastanka MILORADA Dodika i ANDRIJE Mandića… (foto, video)

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta ministra Elmedina Konakovića.

Kao što je jučer Klix.ba pisao, Mandić je prvo u svom kabinetu primio predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, a zatim su održali zajedničku press konferenciju.

Iz bosanskohercegovačkog ministarstva ističu da je protestna nota upućena Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i zbog poruka na zvaničnom sastanku Dodika i Mandića 27. februara.

Tokom zvanične posjete Podgorici Milorad Dodik je poručio da je “srpski svet” fenomenalna ideja.

Termin “srpski svet” odnosi se na ideologiju objedinjavanja svih Srba gdje god žive. Nastao je uzoru na “ruski svet”, koji je služio širenju kulture van Rusije, svuda gdje se govori ruski jezik. Tvorac ove ideje je bivši ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin sa kojim Dodik ima bliske veze.

Čitaj još:   Vic dana Mujo i Haso u birtiji na piću...

Mandić je poručio da mu je velika čast što je ugostio Dodika.

“Osim toga što sam predsjednik Skupštine, predsjednik sam Nove srpske demokratije. Nova srpska demokratija i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata su sestrinske stranke. To su prije svega srpske stranke – srpski narod RS podržava njih, a crnogorski nas”, naveo je Mandić.

Dodik, koji je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog secesionističkih pretenzija, u Crnu Goru je otišao nakon što se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, četvrti put od početka invazije na Ukrajinu.

Zbog posjete Dodika, nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Skupštine sa porukom “Mandiću i Dodiku moramo reći NE! Da je vječna Crna Gora. Da je vječna BiH”.

Ulazeći u zgradu parlamenta okupljene je pozdravio sa tri prsta, na šta su građani zviždali i poručivali mu “fašisto”.

Razvili su zastavu Bosne i Hercegovine, a transparentom poručili “Putinovi poklisari nijesu dobrodošli”.

Inače, Mandić, kao jedan od lidera proruskog Demokratskog fronta sa još dvije stranke osvojio vlast na izborima 2020, smijenivši tadašnji DPS.

Na čelu je stranke čiji se programi i ideološki pogledi uveliko poklapaju sa Dodikovim – u Srebrenici nije počinjen genocid, Kosovo je dio Srbije i otklon od NATO saveza.

Čitaj još:   AVDO Avdić: U BiH IME “DRITAN” POSTALO SINONIM ZA IZDAJNIKA...

Za predsjednika Skupštine Crne Gore je izabran prošle godine.

BONUS VIDEO: Milorad Dodik u Podgorici predložio sporazum o specijalnim vezama

izvor Klix.ba/ CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more