IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Novo ubistvo u Baru, znači da između zaraćenih strana nema primirja… (foto, video)

Ubistvo Edmonda Mustafe juče u Baru probudilo je strah i nesigurnost građana za sopstvenu bezbjednost, kazao je profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 28, 02. 2024… 12: 22… Novo ubistvo u Baru, znači da između zaraćenih strana nema primirja… (foto, video)

S druge strane, stručnjak za bezbjednost Ivan Pekić tvrdi kako razloga za veću brigu nema sve dok su službe bezbjednosti spremne da odgovore na ovakve bezbjednosne izazove i prijetnje.

Saglasni su, pak, u činjenici da ubistvo Mustafe znači da se obračunima dva zaraćena kriminalna klana – kavačkog i škaljarskog, još nije stalo na kraj.

“Izvršenje ovog teškog krivičnog djela u užem centru grada, u sred bijela dana, u trenutku kada je veliki broj građana prolazio ulicom, drastično je narušilo bezbjednost u državi”, kazao je Rakočević u razgovoru za Portal RTCG. 

On je naglasio da je jučerašnje ubistvo među stanovnicima tog grada, kao i cijele države, probudilo i strah od viktimizacije.

Prema riječima našeg sagovornika, jučerašnja tragedija je dokaz da tvrdnje pojedinih zvaničnika o tome kako su sukobi klanova prestali, nijesu bile utemeljene.

Zato, Rakočević iščekuje snažnu reakciju nadležnih institucija. U suprotnom, kaže, nije nerealno očekivati još ovakvih obračuna.

“Očekujem energičnu reakciju policije koja mora u što kraćem vremenskom periodu, preduzimanjem svih raspoloživih aktivnosti, da otkrije učinioce, obezbijedi dokaze i riješi ubistvo. Ukoliko odgovor države ne bude energičan, spirala nasilja će se nastaviti. S toga, samo efikasno procesuiranje učinilaca može zaustaviti ovaj pokušaj destabilizacije društva”, smatra Rakočević.

Stručnjak za bezbjednost Ivan Pekić, smatra da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna, te da jučerašnje hapšenje osumnjičenog za ubistvo Mustafe pokazuje da su sve službe bezbjednosti spremne da odgovore na izazove koje brinu crnogorske građane.

Čitaj još:   HRVATSKA PREDSJEDNICA U NJUJORKU, ŠURUJE S TAČIJEM: Kolinda još jednom pokazala neznanje...

Sada je, kaže sagovornik Portala RTCG, na nadležnim organima da istragu sprovedu do kraja.

“Tu prije svega mislim na Upravu policije i državno tužilaštvo, da moraju proaktivnom istragom utvrditi da li je ovo izolovan slučaj sukobljavanja kriminalnih klanova ili nastavak sukobljavanja između dva najmoćnija klana u Crnoj Gori- škaljarskog i kavačkog.

S obzirom da se radilo o bezbjednosno interesantnom licu koje se dovodilo u sumnju za određena krivična djela, i koje je, po operativnim saznanjima organa gonjenja, pripadalo škaljarskom klanu, ovo možemo okarakterisati kao nastavak sukobljavanja između ova dva zaraćena kriminalna klana”, zaključio je Pekić.

Osumnjičeni bježao na trotinetu, određeno mu zadržavanje do 72 sata

U Baru je juče ubijen Edmond Mustafa, koji je prema policijskoj evidenciji važio za osobu blisku jednom kriminalnom klanu. Zbog sumnje da je likvidirao Mustafu, policija je uhapsila Dina Ibrahimovića, kome je nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata. Ibrahimović se sumnjiči za krivična djela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.

Iz policije su ranije kazali da je, po prijavi da se desilo ubistvo, odmah uspostavljena blokada grada, i da su preduzete opsežne operativno taktiče i tehničke mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti i rasvjetljavanja ovog događaja. 

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović kazao je da je osumnjičeni za ubistvo zatečen prilikom pokušaja bjekstva, i uhapšen. Ibrahimović je, kako navodi, bio potraživan od policijskih organa, i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Čitaj još:   MAKEDONIJA, NE PAMTI OVAKAV ZLOČIN: Ubio suprugu sa 51 ubodom noža... (foto)

Šćepanović je saopštio i da je Ibrahimović upravljao električnim trotinetom, i da je na glavi nosio kacigu. Pretragom terena u pravcu bjekstva, policija je pronašla crnu putnu torbu u kojoj je pronađeno vatreno oružje – automatska puška.

Ubistvo Mustafe se dogodilo oko 9.20 časova na uglu Ulice popa Dukljanina i Ulice maršala Tita.

BONUS VIDEO: PUT OSVETE ep 01: Kako je počeo rat crnogorskih kriminalnih klanova | Vijesti Online

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more