IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZET Ćorović: Ko spaljuje knjige spaljivaće i ljude… (foto)

Andrej je Nikolaidis žrtva fašizma, poručio je šef kabineta predsjednika Bošnjačke stranke Izet Ćorović.

Ćorović je prokomentarisao namjeru organizatora karnevala u Herceg Novom da spale lutku koja simbolizuje pisca Andreja Nikolaidisa

Spaljivanje knjiga, navodi Ćorović, ima dugu istoriju, kažu još od Aleksandrijske biblioteke, premda se u novijoj istoriji vezuje za fašizam i 10. maj 1933. godine kada je spaljivanje nenjemačkih knjiga dostiglo vrhunac.

“Bilježimo i da je u nešto novijoj istoriji bilo toga a možda se najupečatljiviji primjer dogodio u noći 25. na 26. august 1992. godine kada je od strane vojske pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića u granatiranju sarajevske Vijećnice spaljeno 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa, kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče istoriji Bosne i Hercegovine i ovih prostora uopšte”, navodi Ćorović.

Napredak tehnologije, kako kaže, doveo nas je do elektrinskih knjiga i interneta te mogućnosti onlajn čuvanja i distribucije sadržaja što, kako kaže, na određeni način paljenje knjiga čini manje učinkovitim.

“Ali neumorni i inovativni fašizam ima odgovor i na to. Spaliti nenašeg pisca. Za sada simbolično za stvarno ćemo sačekati da se stvore uslovi. Savršeno rješenje i nevjerovatno obistinjenje proročanskog stiha Hajnriha Hajnea iz 1844. godine “Ko spaljuje knjige spaljivaće i ljude”. Andrej je Nikolaidis, dakle, žrtva fašizma ali, na neki način, i napretka tehnologije. Podrška za Nikolaidisa!”, napisao je Ćorović na Fejsbuku.

Čitaj još:   Jutro oblačno, kod hriničnih bolesnika jačat će tegobe... (foto)

Napredak tehnologije doveo nas je do e-knjiga i interneta te mogućnosti online čuvanja i distribucije sadržaja što na odredjeni način paljenje knjiga čini manje učinkovitim.

Ali neumorni i inovativni fašizam ima odgovor i na to.

Spaliti nenašeg pisca.

Za sada simbolično za stvarno ćemo sačekati da se stvore uslovi.

Savršeno rješenje i nevjerovatno obistinjenje proročanskog stiha Hajnriha Hajnea iz 1844. g.

“Ko spaljuje knjige spaljivaće i ljude.”

Andrej je Nikolaidis, dakle, žrtva fašizma ali, na neki način, i napretka tehnologije.

Podrška za Nikolaidisa!

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more