IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DPS Herceg Novi: Izrugivanje tradiciji karnevala, vrijeđanje je manifestacije grada, identiteta raznolikosti i samog pisca… (foto, video)

Izopačena verzija lokalnog običaja je zgrozila značajan dio javnosti i poslala ružnu sliku o Herceg Novom. Istovremeno, događaj je na kratko zabavio one koji i ne znaju šta je suština ovog običaja…

HERCEG NOVI: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 03. 03. 2024… 22: 32… DPS Herceg Novi: Izrugivanje tradiciji karnevala, vrijeđanje je manifestacije grada, identiteta raznolikosti i samog pisca… (foto, video)

Sinoćnje degutantno spaljivanje karnevala koji je, nosio nedvosmislen natpis sa imenom „osuđenika“, u najmanju ruku je promašena tema. Izopačena verzija lokalnog običaja sinoć je zgrozila značajan dio javnosti i poslala ružnu sliku o Herceg Novom.

Istovremeno, događaj je na kratko zabavio one koji i ne znaju šta je suština ovog običaja. Štaviše, to su mahom isti oni koji bi ovaj i slične običaje potisnuli. Ujedno i oni kojima je svaka riječ koja aludira na išta crnogorsko, unaprijed mrska i prokazana.

Mnogo puta ranije, satirični likovi političara i donosilaca odluka, za koje možemo nagađati ko su, „optuživani“ su za sve loše što se desilo u gradu. Njihovo ime je bilo suptilno smišljeno i nije ukazivalo na stvarno ime i prezime lika koji je bio inspiracija. Paljenje karnevala simboliše eliminaciju svega lošeg što se desilo, a što je „okrivljeni“ svojim činjenjem ili nečinjenjem uzrokovao.

Čitaj još:   TRAGOVI PLAĆENIKA: Uhapšeni vođa "četnika", vrbovao da ratuju za 200 eura za RUSE

Drugim riječima, za problem kolektora i smrad koji ne dopušta život u Meljinama; za vodu koja je nestala u septembru i rastjerala turiste; za to što nam sezona traje par mjeseci, dok u susjednim gradovima potraje gotovo cijelu godinu; za pronevjereni novac od strane Turističke organizacije; za odlazak Norvežana iz Instituta; za baš sve probleme Herceg Novog, nekako je kriv – pisac iz Ulcinja.

Da situacija bude neprijatnija, ministarka kulture je Novljanka, koja je sinoć očigledno bila nespremna da pruži razuman argument. Tako je izjavila da bi sprečavanje postavke ovakvog karnevala, bilo gušenje slobode govora.

Drugim riječima, sloboda govora je dopuštena svakome, osim ako je taj neko „produkljanski pisac“ kako je nazvan u degutantnom tekstu „optužnice“. Sinoćnje izrugivanje tradiciji karnevala, vrijeđanje je manifestacije i grada, vrijeđanje je građanske Crne Gore i identiteta raznolikosti, a onda na poslijetku i samog pisca koji je prikazan karnevalom.

Veći problem od samog imena “optuženog” koje je osvanulo, jeste poruka koju jučerašnji događaj šalje i kao da neko maliciozno i ciljano po ko zna koji put, baca sijenku na sve ono dobro što Herceg Novi i Mimoza jesu, ili bi mogli biti.

Čitaj još:   TRUMP, DRŽI OBEĆANJA: Počeo povlačiti trupa iz Sirije...

Opstinski odbor DPS Herceg Novi

BONUS VIDEO: Govor pred spaljivanje lutke na karnevalu u Herceg Novom – I dio

izvor DPS.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more