IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZBOR V.D. DIREKTORA UP: Prvo poluvrijeme za DANILA Šaranovića, ali se MILOJKO Spajić na kraju pita… (foto)

Prvo poluvrijeme u utakmici kadriranja bezbjednosnim sektorom između PES-a i Demokrata dobio je ministar unutrašnjih poslova i viđeni član Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović. Kasno sinoć, Vlada je na elektronskoj sjednici smijenila direktora UP Zorana Brđanina, odnosno, oročila njegov mandat do 12. marta.

Zadatak ministra je da do tog 12. marta Vladi predloži prvog čovjeka policije, ali u V.D. stanju, i tada počinje drugo poluvrijeme. Odluku ko će biti vd UP donosi Vlada, a ne ministar, što znači da će Spajićeva ipak biti zadnja, jer u Vladi ima većinu.

”U slučaju razrješenja direktora policije prije isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci”, piše u članu 9 Zakona o unutrašnjim poslovima.

Ovo je potvrda gore napisanog, naravno, ako se bude poštovao zakon, što u slučajevima izbora direktora UP nije baš i sigurno.

Pravnici su saglasni u ocjeni da je Vlada nezakonito smijenila Brđanina i da su najavili nezakoniti javni poziv koji ne postoji u zakonima za vršioca dužnosti direktora.

Ministra ne obavezuje taj javni poziv već ga obavezuje isključivo zakon i to član 16 Zakona o unutrašnjim poslovima u kome piše da će, kada direktoru prestane mandat, ministar za vršioca dužnosti Vladi predložiti (bez javnog poziva, samo po svom izboru) jednog od rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica policije koji ispunjava uslove za direktora UP.

Demokrate i PES će na javnom pozivu koji nema bilo kakve propisane uslove, kriterijume odabira i slično, pokušati da se nadigravaju i da daju legitimitet nekom od svojih kandidata u ovom nezakonitom javnom pozivu koji nema čak ni propisano pravo žalbe.

Čitaj još:   SADA NAM DOLAZI POTOP: Vrijeme koje nas očekuje u narednih nekoliko dana, biće snijega a padaće u… (foto)

Ukoliko “pobijedi” kandidat Demokrata, ministar će ga, pozivajući se na svoje pomenuto pravo iz člana 16 stav 4 ZOUP predložiti za v.d i, pošto je to imperativna zakonska odredba, Vlada će morati odrediti osobu koju je predložio ministar.

U slučaju da PES u ovom izmišljenom, namještenom i nezakonitom pozivu treba i fingira transparentnost progura svog kandidata, Demokrate i ministar unutrašnjih poslova će tada, sa pravom reći, da to nije bio postupak u skladu sa zakonom (kao što i nije) i ponovo će predložiti svog kandidata (pošto ministar predlaže formalno samo jednog jer tako piše u zakonu) pozivajući se na svoje zakonsko pravo iz člana 16 stav 4 Zakona o unutrasnjim poslovima kada direktoru policije prestane mandat, a prestaće na osnovu nezakonite odluke Vlade 12. marta.

Demokrate, odnosno ministar u oba slučaja, i u slučaju nezakonitog fingiranog javnog poziva i bez njega, mora predložiti jednog rukovodioca iz policije da bude v.d.

Pravnici kažu da jedini način da se serija kršenja zakona zaustavi jeste da Vlada konstatuje da se desila greška u proceduri i nezakonitost i da se ne može sprovesti nelegitmni javni poziv, te da se poništi akt o prestanku mandata direktora policije prije 12. marta. U suprotnom, nastupa pravna anarhija.

Dakle, čini se potpuno jasno da se u borbi za kontrolom policije zažmurilo na oba oka od strane sadašnjih političkih aktera iz izvršne vlasti, baš kao što je to činila i prethodna, ona na čijem čelu je bio Dritan Abazović.

Čitaj još:   SPREČENA TRAGEDIJA NEZAMISLIVIH RAZMJERA: Migranti se sakrili u vozu, pa se umalo ugušili... (foto)

Međutim, prema informacijama Standarda, Spajić je spreman da ide do kraja u pokušaju da policiju ostavi depolitizovanu. Izvori kažu da je premijer kalkulisao i mogućnost da Demokrate u Vladi zamijeni kadrovima Bošnjačke stranke, potpomognute sa onima iz bivšeg DF-a, odnosno koalicije Za budućnost Crne Gore. Time bi naravno, kao što je Standard ranije pisao, smanjio ucjenjivački kapacitet Bečićevoj stranci i stvari posložio drugačije.

autor: S Rastoder

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more