IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDAR Vučić potvrdio: ANA Brnabić, više neće biti premijerka Srbije… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da je dogovoreno da kandidatkinja za predsjednicu Skupštine Srbije bude Ana Brnabić, a kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić.

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 07. 03. 2024… 08: 32… ALEKSANDAR Vučić potvrdio: ANA Brnabić, više neće biti premijerka Srbije… (foto, video)

Istakao je da će mandatar za sastav nove vlade biti izabran za sedam do deset dana, dodajući da je važno da se Vlada formira što prije.

– Izabrali smo kandidata za Skupštinu Srbije i gradonačelnika Beograda, a sa mandatarom ćemo sačekati deset dana- rekao je Vučić.

Pojasnio je da je na sjednici dogovoreno da je kandidat za predsjednicu Skupštine Srbije Ana Brnabić, a kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić.

– Meni za manje od tri godine ističe mandat, moramo da se naviknemo da smo smjenjivi, moramo da promijenimo energiju, bit će 40-50 posto novih članova vlade. Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsjednik, nikad se ne zna- rekao je Vučić.

Čitaj još:   SARAJEVO: Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona bez novozaraženih koronavirusom... (foto)

Naglasio je da je današnja sjednica bila važna ne samo zbog odluka koje su donijeli već i zbog toga što su temeljito analizirali situaciju u kojoj se zemlja nalazi, razumijevajući težinu geopolitičke pozicije države.

Istakao je također “da je situacija na Kosovu teška i da se vlast bori za položaj Srba”, odnosno da “nema nikakvog napretka u razgovorima specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka sa političarima iz Prištine kada je riječ o korištenju dinara na Kosovu”.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 17. decembra 2023. godine, a deset izbornih lista prešlo je izborni prag i imat će predstavnike u Narodnoj skupštini Srbije.

Prema srbijanskom Ustavu, predsjednik države predlaže Skupštini kandidata za predsjednika Vlade nakon konsultacija sa predstavnicima izabranih izbornih lista i predlaže kandidata koji može da osigura izbor Vlade.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić neće predvoditi novu Vladu Srbije

izvor iBalkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more