IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STROGO POVJERLJIVO: Srbija od početka invazije na Gazu, Izraelu poslala velike količine oružja… (foto, video)

Srbija je, nakon napada Hamasa u okttobru prošle godine, izvezla u Izrael najmanje dvije velike pošiljke naoružanja, objavila je u utorak Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a Ministarstvo unutarnje i vanjske trgovine nije odgovorilo na upit kojim bi opovrgnulo ili potvrdilo te navode…

BEOGRAD: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 12. 03. 2024… 19: 32… STROGO POVJERLJIVO: Srbija od početka invazije na Gazu Izraelu poslala velike količine oružja… (foto)

Ministarstvo unutrašnje i vanjske trgovine Srbije nije odgovorilo na upit kojim bi opovrgnulo ili potvrdilo te navode…

Srbija je, nakon napada Hamasa u oktobru prošle godine, izvezla u Izrael najmanje dvije velike pošiljke naoružanja, objavila je u utorak Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a Ministarstvo unutrašnje i vanjske trgovine nije odgovorilo na upit kojim bi opovrgnulo ili potvrdilo te navode.

Podaci o izvozu oružja u Izrael vode se pod oznakom strogo povjerljivo, odgovor je tog ministarstva, koje je odbilo za BIRN dostaviti informacije o izvozu oružja u Izrael od oktobra, piše Dnevnik.hr.

Informacije su zatražene na temelju zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo navodi kako je odlukom propisano da su to tajni podaci od interesa za Srbiju, te da bi se njihovim dostavljanjem učinili dostupnim i podaci koji se mogu smatrati poslovnom tajnom.

Prema ocjeni BIRN-a, takav odgovor Ministarstva unutrašnje i vanjske trgovine je neuobičajen, jer ono obično rutinski novinarima dostavlja informacije o izvozu naoružanja, poput podataka o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su uključene u izvoz te ko su krajnji korisnici tog naoružanja.

Čitaj još:   PANIKA ZBOG PELENA: Evakuisani stanari cijele zgrade, pronađen UŽAS

Ovo je tek drugi put u posljednjih nekoliko godina da je ovo ministarstvo odbilo BIRN-u dostaviti podatke tražene u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, konstatira ta mreža.

Nedavno je to učinilo u oktobru prošle godine kada je, kako navodi BIRN, odgovorilo da bi otkrivanje podataka o prodaji naoružanja nađenog poslije oružanog sukoba paravojne grupe Srba i kosovske policije u Banjskoj, na sjeveru Kosova, ugrozilo sigurnosne interese Srbije.

Unatoč odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas, u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura.

Prema podacima Uprave carine što ih prikuplja portal “Checkpoint”, koji na jednom mjestu sabira službene podatke državnih institucija, Jugoimport-SDPR je u oktobru 2023. izvezao robu vrijednu 540.120 eura, a u februaru ove godine u Izrael je uputio još jednu pošiljku vrijednu 510.000 eura.

Ostaje nepoznato je li u istom razdoblju Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba biti realizirana, s obzirom na to da je ministarstvo odbilo zahtjev BIRN-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je krajem prošle sedmice da Srbija izvozi sve od oružja što za prodaju stigne proizvesti.

Čitaj još:   HOROR Voz gurao auto 30 metara po šinama...

Zanimanje je toliko da bi Srbija samo jednim ugovorom mogla prodati sve što napravi za 30 godina, ustvrdio je Vučić u izjavi novinarima 9. marta tokom posjeta Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

BONUS VIDEO: IZRAEL NE ŽELI Da Vidite Ovaj VIDEO?

izvor Faktor.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more