IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOJAN Đuranović: SIZOF NA DETEKTORU LAŽI… (foto)

Samo dvojica, a i za njih se sumnja da su nešto „smuvali“, su prošli detektor laži. Dakle, kandidati za najbitniju funkciju u policiji, mnogo bitniju od ministarske, koje su predložili PES-ovci, Demokrate i DF su na pitanje da li imaju neke veze sa kriminalnim grupama zapalili detektor

Gradio se, kažu, kao Skadar na Bojani, ili na Bojanu što bi rekao predsjednik i pučista Jakov Milatović. Simbol je ovo za sve one koji na najteži mogući način dođu do cilja, mučno ali ipak dođu. Nisu kao Sizif koji nikako da izađe na „zelenu granu“.

Sizif je suludnik i besprešnik od kojeg nikakve koristi nema, dok je skadarski neimar ipak na kraju sazidao grad nad rijekom Bojanom, i evo ga još traje u svoj svojoj ljepoti i veličini.

Porađanje crnogorske demokratije je kao skadarsko zidanje. Mučno, teško, na momente izgleda i neizvodljivo, ali će na kraju ipak svaki kamen biti na svom mjestu jer je onaj najbitniji, ugaoni, postavljen vještom rukom majstora neimara.

Sa druge strane imate one koji kroz epohe pokušavaju da ovaj naš kameni mimo-svijet utope u neke veće državne tvorevine. Suludno i bez ikakve mogućnosti da uspiju.

Džabe su se na mjesto Sizifa mnogi mijenjali kao „na macu“, i kamen uz brdo gurali razni crnorukci, Pašići, Vukotići, Šešelji, Vulini i razni drugi, naši i ini, sve do ovih današnjih kršo-gurača. Ali, krš ko krš nikako da se vozdigne na vrh. I nikada neće.

Pitanje je samo koliko ćemo još čekati i da li možemo čekati. Postalo je manje bitno ko će presjeći vrpcu, samo da je već jednom izmakazamo.

Sizif je inače bio (pratite analogiju sa sadašnjim političkim likovima kod nas) antički prevarant i lažov, poznat po vještini izbjegavanja plaćanja dugova i prevarama drugih bogova (ambasadora USA i Kvinte) i za svoje grijehe je kažnjen besciljnim guranjem kamena uzbrdo. 

Zamislite da je Crna Gora Sizifov kamen, a vrh planine Evropska unija. U ovoj našoj priči Sizif je, logično, aktuelna vlast, kao i ona prije ove, a i ona prije te dvije as well. 

Apsurdnost vjerovanja da je ova Vlada sa Demokratama, SNP-om i podrškom DF-a u stanju da Crnu Goru dovede do EU je ekvivalentna očekivanju da će Sizif ispeti kamen na vrh brda. 

Zdravkova i Dritanova Vlada su čak i brdo promašile. Moguće da je ovo bio razlog što je „Mojsije“ Krivokapić htio da pomjera planine. 

Elem, da se vratimo mitu. Na ovu kaznu ga je osudio vrhovni Bog Zevs smatrajući da će ga na taj način prevaspitati i od njega stvoriti poštenog čovjeka. Koliko znamo, Sizif je kamen gurao vječno, pa toliko od pokušaja stvaranja poštenog čovjeka od seoske varalice, kao i od pokušaja Danijela Živkovića da natjera Milana Kneževića da održi datu riječ.

Čitaj još:   PRELIJEPA LEJLA ĆOROVIĆ osvojila titulu NAJLJEPŠE Evropljanke

Kada smo već kod kamenja, izgleda da je izbor direktora policije onaj kamen iz cipele koji stalno žulja. Ili, čak i onaj iz bubrega koji pravi ozbiljan lom a nikako da izađe van. 

Zoran Brđanin pokazao se kao veoma uporan. Pa taman kada misle da su ga se „otresli“ on se nekako ponovo, volšebno, pojavi. Da bi se nekako riješio tog balasta, ministar policije je odlučio da raspiše interni konkurs nakon kojeg bi izabrali vršioca dužnosti direktora svih policajaca (zapamtite ovo vršilac dužnosti)

I bi oglas. 

Samo dvojica, a i za njih se sumnja da su nešto „smuvali“ prošli detektor laži. Dakle, kandidati za najbitniju funkciju u policiji, mnogo bitniju od ministarske, koje su predložili PES-ovci, Demokrate i DF su na pitanje da li imaju neke veze sa kriminalnim grupama zapalili detektor. 

Ovo, gospodo draga, znači da su nam partije na vlasti za prvog policajca predložili potencijalne kriminalce i sumnjiva lica. 

Šta će biti kada budete predlagali prvog čovjeka Agencije za državnu bezbjednost? Da li da očekujemo da kandidujete nekog novog Potapova? Ili ćete za „prvog vatrogasca“ predložiti Bobana Rajovića

Da li ovi ljudi shvataju da je ođe nešto ozbiljno pogrešno i naopako?

Iako ministar, po slovu zakona, ne mora tražiti potvrdu Vlade za postavljenje vršioca dužnosti on je to ipak uradio. Neko će reći da je bespotrebno a zakon da je bespravno.

Takođe, nije prije zasijedanja Vlade obezbijedio ni potrebnu većinu, što je ustaljena praksa, pa je njegov kandidat odbačen a na mjesto v.d. Uprave policije je postavljen PES-ov kandidat Aleksandar Radović.

Vlada je ovo uradila bez ikakvog pravnog osnova. Demokrate čak tvrde da je Radović jedan od onih pet kandidata koji nijesu prošli poligraf. Ministar policije će podnijeti, ili već jeste, krivičnu prijavu protiv svoje Vlade, što u neku ruku znači i protiv samog sebe. 

U međuvremenu Upravni sud ponovo će odlučivati po tužbi Zorana Brđanina i skoro pa sigurno odlučiti da ga vrati na mjesto direktora UP. Demokrate će pokušati da dokažu da je njihov kandidat Lazar Šćepanović jedini koji ima pravnog osnova da bude na toj poziciji, pa je vrlo moguće da u jednom trenutku budemo imali tri direktora Uprave policije.

Nakon svega ovoga se samo nameće jedno logično i ljudsko pitanje – pa da li ste vi, ljudi, normalni?

Nakon svega ovoga, a i za puno manje u normalnim sistemima bi trebalo da padne Vlada, to jeste da Demokrate uskrate podršku Vladi Milojka Spajića. 

Ali, neće biti tako. Razlog je taj što Demokrate nemaju nikakvog ucjenjivačkog kapaciteta ili prosto nisu onaj čuveni tas na vagi pa Spajić može da ih zamijeni na razne načine. Klupa sa rezervnim ministrima je puna, a neki su već izašli da se zagrijavaju, čak se naziru i boje klupskih dresova.

Čitaj još:   UŽAS, PRONAĐENO OBEZGLAVLJENO TIJELO ČOVJEKA: Dva staforda ne daju da mu se priđe...

Zli jezici kažu da ni u samoj partiji Alekse Bečića nisu više toliko unisoni i jedinstveni kao nekada. Izgleda da se ponovo potvrđuje ona antička da svaka vlast mijenja a apsolutna mijenja apsolutno.

A, podjela u Demokratama je nešto što bismo mogli nazvati prirodnim tokom stvari jer, ako se prisjetimo, prvo bješe Savez komunista, pa onda nastade DPS iz kojeg se odvoji SNP.

SNP se ubrzo „pocijepao“ na one koji su bili za Momira Bulatovića i one druge za rođaka mu Peđu. Iz tog Peđinog SNP-a je daljim parčanjem nastao Kneževićev DNP,

Radnička partije porodice Vučinić i Bečićeve i Borisove Demokrate. Kako je ovaj proces disolucije ili proste diobe (partijskih) ćelija neumitan i nezaustavljiv, a SNP se više nema na šta podijeliti, logično je da se to desi Demokratama.

U svakom slučaju ministarske fotelje su ispale mnogo „skuplje“ od onih partijskih.

I, na kraju jedna trivija o Sizifu. Njegovo ime potiče od grčke riječi “sisyphos”, što u prevodu znači – beskoristan. 

Evropska unija je već direktno targetirala dosta njih koje smatra beskoristnim ili veoma štetnim za crnogorski put ka EU, pa se nadamo da će i istrajati na toj politici i da će naše “mitomane” i revizioniste poslati tamo đe je Zevs poslao varalicu i lažova Sizifa. 

„Možeš lagati neke ljude sve vrijeme, možeš lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme“ – Abraham Linkoln.

autor: Bojan Đuranović

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more