IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JERUSALEM: U Al- Aksi 90.000 Palestinaca klanjalo teravih- namaz uprkos izraelskim ograničenjima… (foto, video)

Palestinska novinska agencija Wafa javlja da je to najveći broj vjernika koji su prisustvovali molitvi u džamiji Al- Aqsa u posljednjih nekoliko mjeseci…

JERUSALEM: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 16. 03. 2024… 09: 32…  JERUSALEM: U Al- Aksi 90.000 Palestinaca klanjalo teravih- namaz uprkos izraelskim ograničenjima… (foto, video)

Oko 90.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu muslimana u mjesecu posta ramazanu, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu uprkos izraelskim ograničenjima.

Odjel za islamske zadužbine u Al- Qudsu/ Jerusalemu saopštio je da je 90.000 vjernika prisustvovalo teravih-namazu u džamiji Al- Aksa šeste noći ramazana.

Palestinska novinska agencija Wafa javlja da je to najveći broj vjernika koji su prisustvovali molitvi u džamiji Al- Aqsa u posljednjih nekoliko mjeseci.

Očevici su rekli za Anadolu da su izraelske snage bile raspoređene na vratima koje vode do džamije i spriječile brojne palestinske mladiće da uđu, ali nije naveden tačan broj.

Čitaj još:   KARTE NA STOLU, PACOLI DEMANTOVO DODIKA: "Poznajemo se još od 2002.godine, bio si mi domaćin u Banjoj Luci"!!!

Izrael je ograničio pristup palestinskim vjernicima džamiji Al-Aksa tokom rasta tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 31.400 Palestinaca.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama, javlja Anadolija.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

BONUS VIDEO: Mescid-i Aksa'da ilk teravih namazı

(E.F./ Anadolija)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more