IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEKI OD KORISNIH TRIKOVA: Zašto plačemo dok sjeckamo luk? Postoji razlog, ali i savjet kako to spriječiti! (foto, video)

Kada se reže, povrće oslobađa jedan od ovih spojeva u obliku plina, nazvan propil sulfoksid…

SARAJEVO: Regija. Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 17. 03. 2024… 09: 32…  NEKI OD KORISNIH TRIKOVA: Zašto plačemo dok sjeckamo luk? Postoji razlog, ali i savjet kako to spriječiti! (foto, video)

Luk je jedno od najpopularnijih povrća za kuhanje, ali za mnoge je ljude sjeckanje luka bolno iskustvo puno suza i peckanja za oči.

No, zašto nas ovo korjenasto povrće rasplače i kako izbjeći puštanje suza dok ga sjeckamo?

Luk sadrži spojeve sumpora prirodnu hemikaliju neugodnog mirisa koja se također nalazi u bijelom luku. Kada se reže, povrće oslobađa jedan od ovih spojeva u obliku plina, nazvan propil sulfoksid, koji je nadražujuć za oči, piše Metro.

Ova hemikalija djeluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi spriječio životinje da jedu luk. Ali kad ih nasjeckamo za kuhanje, plin reagira s vodom u našim očima i mi plačemo kako bismo isprali hemikaliju.

Neki ljudi imaju osjetljivije suzne žlijezde od drugih, zbog čega sjeckanje luka ne pogađa sve na isti način, a luk koji sadrži najviše sumpornih spojeva je žuti, crveni i bijeli, što znači da će vas vjerovatnije rasplakati. Slađi zeleni luk ima manje sumpora i stoga bi mogao biti dobra opcija za one koji su posebno osjetljivi na miris luka.

Kako možete nasjeckati luk bez suza?

Čitaj još:   BREGA, ZA BEOGRADSKE NOVINE: „Tukli su me kriminalci jer sam za sarajevske medije izjavio,da će nas Milošević..."

Postoji nekoliko savjeta i trikova kojima se može spriječiti plakanje dok režete luk. Jedna od opcija je da ohladite luk 30 minuta ili ga stavite u ledenu vodu prije nego što ga narežete, jer hladnoća sprječava ispuštanje sumpora u zrak.

Druga ideja je da prvo odsiječete kraj korijena, jer to omogućuje da većina nadražujućeg plina pobjegne, prije nego ogulite kožu i počnete sjeckati.

Preporučuje se i korištenje oštrog noža, jer tupi nanose veću štetu stanicama luka zbog čega oslobađa više hemikalija koje smetaju našim očima.

BONUS VIDEO: Znate li zašto plačemo dok sjeckamo luk? Stručnjaci otkrili razlog i kako to spriječiti!

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more