IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BRISEL: Europsko vijeće, donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom… (foto, video)

Europsko vijeće je upravo odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše je mjesto u našoj europskoj porodici, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosri, vijesti, petak, 22, 03. 2024… 08: 22… BRISEL: Europsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom… (foto, video)

Bosni i Hercegovini je dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u u decembru 2022. godine, skoro sedam godina nakon što je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, u februaru 2016.

Europsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom

 Europsko vijeće donijelo je u četvrtak odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, javlja Anadolu.

Odluka je donesena na današnjem samitu čelnika zemalja Europske unije (EU) u Briselu, a informaciju je potvrdio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na svom X profilu. ​​​​​​​

“Europsko vijeće je upravo odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše je mjesto u našoj europskoj porodici. Današnja odluka ključni je korak naprijed na vašem putu u EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina postojano napredovala, kako vaš narod želi”, naveo je Michel.

Čitaj još:   UZ LJEPOTU I DOBROTA: Zilha ŽUPIĆ, policajac iz Pazara svojim gestom oduševila je sve... (foto)

Europska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak pristupnih pregovora s EU-om.

U decembru 2023. godine, lideri EU-a izrazili su spremnost da otvore pristupne pregovore kada BiH postigne potrebnu usklađenost sa kriterijima za članstvo u EU-u. Pozvali su Evropsku komisiju (EK) da izvijesti Evropsko vijeće o napretku najkasnije u martu ove godine, s ciljem donošenja odluke.

Predhone večeri je Bosni i Hercegovini je dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u u decembru 2022. godine, skoro sedam godina nakon što je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, u februaru 2016.

U mišljenju Evropske komisije iz 2022. navedeno je kako BiH mora implementirati 14 ključnih prioriteta koji se odnose na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, osnovna prava i reformu javne uprave, kako bi se uskladila s kriterijima za članstvo u EU- u…

BONUS VIDEO: Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom

izvor iBalkan.net/ agencije AA

“KOCKASTI” deklasirali Argentinu s 3:0 i plasirali se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Rusiji

Hrvatska je s dvije pobjede već nakon 2. kola osigurala Read more

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković: Nikada se bizarniji, drskiji, desničarskiji medij nije pojavio u Crnoj Gori od onoga koji je kreirao rektor UCG... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more