IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Velikan Abdulah SIDRAN… (foto)

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist nas je napustio,,,,

Bosanskohercegovački književnik, scenarista, akademik, sve u svemu velikan, Abdulah Sidran preminuo je  23. marta, u 80. godini.

Za biografiju akademika Abdulaha Sidrana malo je reći da je bogata. Pjesme, drame, scenariji… Rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine….

Do aprila 1992., kad je počela agresija na BiH, bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao “vodeći dramaturg”.

U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdeset-osmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Dobitnik je Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade….

Za knjigu poezije “Sarajevski tabut”, koju je objavio u ratu, dobio je “Nagradu slobode”, PEN-centra Francuske, priznanje koje je pripalo velikanima poput Solženjicina, Saharova ili Havela.

Njegova poezija prevođena je na njemački, francuski, italijanski…

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Napisao je scenarije za filmove “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz” Ademira Kenovića… , itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Čitaj još:   Nije poslužen pićem, vratio s benzinom da zapali restoran ... (foto)

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

U štampi je izašla njegova knjiga „A Nurija veli“. Knjiga je izbor „fejsbučarenja“, opisao je u najkraćem ovo djelo u izjavi za magazin „Azra“.

– Knjiga je zbirka mudrolija narodnog filozofa Nurije – rekao je tada Sidran.

Dobio je i nagradu “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti.

– Ja ogromnost ovoga trenutka, ove geste ne vidim samo u onome što je u estetsko-kritičkom zamjeravanju moga doprinosa bosanskoj književnoj duhovnosti nego i onome što se zove životno djelo, životno djelo ne samo u književnosti nego i u onome što je i društveno djelovanje putem književnosti – rekao je tada Sidran.

U svom stvaralačkom radu, između ostalog, je objavio: knjige poezije „Morija“, „Sarajevska zbirka“, „Sarajevski tabut“, „Suze majki Srebrenice“, „Planeta Sarajevo“, „Zašto tone Venecija“, dramu „U Zvorniku ja sam osatvio svoje srce“, zbirku publisitičkih tekstova „Oranje mora“, autobiografski roman „Otkup sirove kože“…

Napisao je scenarije za kultne filmove „Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“, „Praznik u Sarajevu“, „Savršeni krug“…

Čitaj još:   LOŠI HABERI IZ SARAJEVA: Akademik ABDULAH SIDRAN na respiratoru, zdravstveno stanje mu se pogoršalo

izvor: avaz.ba

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more