IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Slučaj prof. dr BOBANA Batrićević– kafkijanski proces koji je ogolio nedostatak tužilačkog integriteta… (foto, video)

Na primjeru tužiteljke Šišević može se jasno vidjeti što je glavni problem, ne samo tužilaštva, već i čitavog crnogorskog pravosuđa- nedostatak integriteta, profesionalnosti i podložnost političkim pritiscima.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 26, 03. 2024… 11: 22… Slučaj prof. dr BOBANA Batrićević– kafkijanski proces koji je ogolio nedostatak tužilačkog integriteta… (foto, video)

Ako je za ispravne odluke potreban ovoliki pritisak javnosti i naredba više instance, onda smo daleko od nezavisnih i profesionalnih pravosudnih institucija. 

Suđenje prof. dr Bobanu Batrićeviću, istoričaru s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na Cetinju, pred Sudom za prekršaje u Podgorici, koje je imalo sve karakteristike montiranog i politički motivisanog procesa, danas je i formalno okončano.

Prekršajni sud potvrdio je obustavljanje postupka protiv Batrićevića, nakon što je juče Više državno tužilaštvo u Podgorici objavilo da je odustalo od gonjenja istoričara zbog kolumne iz avgusta prošle godine u kojoj je kritikovao stavove visokih funkcionera svetosavske sekte (SS), poznate i kao Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici dala je obavezujuće uputstvo tužiteljki Snežani Šišević za postupanje u predmetu formiranom po zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka protiv istoričara i kolumniste Bobana Batrićevića.

“Nakon uvida u spise predmeta, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva ocijenila je da u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka nema elemenata prekršaja, zbog čega je postupajućoj državnoj tužiteljki dala uputstvo da odustane od daljeg gonjenja okrivljenog B.B”, saopšteno je iz VDT-a.


Snežana Šišević: Bilo je potrebno da joj VDT naredi da bi odustala od očigledno politički motivisanog procesa

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo je u oktobru prošle godine formiralo predmet po prijavi advokata Dejana Dragovića, koju je podnio protiv Batrićevića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Nova parlamentarna većina podredila interese građana u neutoljivoj želji da uništi DPS... (foto)

VDT je odbilo prijavu za krivično djelo, ali je tužiteljka Snežana Šišević pokrenula prekršajni postupak zbog kolumne objavljene 11. avgusta prošle godine na portalu Antena M u kojoj je Batrićević kritikovao slavljenje ratnih zločinaca Draže Mihailovića i Pavla Đurišića i uznemirujuće poruke visokih funkcionera svetosavske sekte (SS), poznate i kao SPC – Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića.

Prije nego je Više državno tužilaštvo tužiteljki Šišević ”nacrtalo” da treba da odustane od tipičnog ”kafkijanskog procesa”, grupa građana najavila je protestni skup ispred Suda za prekršaje, a veliki boj intelektualaca, novinara i slobodnih građana konstantno je javno ispoljavao negodovanje nakon što je protiv Batrićevića pokrenut prekršajni postupak.

Time su poručivali da ne žele da ćute na sve otvoreniju represiju kleronacionalističke vlasti, koja po nalogu Beograda, proganja intelektualce, novinare i slobodne građane koji se usude da kritikuju velikosrpsku hegemoniju nad Crnom Gorom i iznose istinu o glavnom instrumentu te hegemonije – tzv SPC.

Tragično je što je prekršajni postupak protiv Batrićevića obustavljen tek poslije intervencije podgoričkog višeg tužilaštva i to nakon žestokog pritiska javnosti koja je bila revoltirana ovakvim oblikom represije i vođenja svojevrsnog ”kafkijanskog procesa” protiv intelektualca čiji je jedini ”grijeh” iznošenje krtičkih stavova zasnovanih na činjenicama.

Na primjeru tužiteljke Šišević može se jasno vidjeti što je glavni problem, ne samo tužilaštva, već i čitavog crnogorskog pravosuđa – nedostatak integriteta, profesionalnosti i podložnost političkim pritiscima. Ako je za ispravne odluke potreban ovoliki pritisak javnosti i naredba više instance, onda smo daleko od nezavisnih i profesionalnih pravosudnih institucija.

Podsjetimo, državna tužiteljka Snežana Šišević zatražila je krajem oktobra prošle godine od Suda za prekršaje u Podgorici da pokrene postupak protiv Batrićevića, po čl. 19 Zakona o javnom redu i miru.

Čitaj još:   Eurobasket 2022: Košarkaši BiH izgubili od Francuske "zmajevi" ostali u igri za prolazak dalje... (foto, video)

Batrićević je u svojoj kolumni između ostalog napisao da ”popovi Crkve Srbije ne propovjedaju vjeru Hristovu,  već srpski nacionalizam”,  kao i da ”indoktriniraju, šire mržnju i ksenofobiju”.

S obzirom da je iznio samo istinu o ovoj ekstremističkoj organizaciji, jasno je da je ovdje u pitanju politički progon kritičara velikosrpske hegemonije oličene u tzv. SPC, koji se sprovodi po nalogu aktuelne klerofašističke vlasti. (B.Knežević)

BONUS VIDEO: Nataša Kandić | DRUGAČIJA RADIO VEZA | 25.03.2024.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more