IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRI ZLATNA PRAVILA RAMAZANSKOG POSTA… (foto, video)

Pročitajte male tajne povezanosti našeg organizma i hrane, te načine na koji to možemo iskoristiti za olakšavanje posta….

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 26, 03. 2024… 08: 22… TRI ZLATNA PRAVILA RAMAZANSKOG POSTA… (foto, video)

Olakšajte svom organizmu

Bez obzira na višestoljetnu prisutnost posta kao metode liječenja u mnogim kulturama i na naučno dokazanu korist posta, još uvijek postoji dosta mitova o načinu na koji post utječe na organizam.

Energiju koju koristimo za naš svakodnevni život dobivamo isključivo iz hrane. Ukoliko ne unosimo hranu cijeli dan, to nije naročit gubitak za naš organizam, jer pored energije koja se stvara unosom hrane, naš organizam od viškova stvara i vlastite zalihe energije u vidu masnog tkiva.

Prosječna osoba ima dovoljno masnog tkiva da bi mogla preživjeti bez hrane kompletan ramazan, ili da bi mogla prepješačiti 800 kilometara.

Pravilna ishrana u ramazanu ne podrazumijeva samo korištenje kvalitetnih namirnica – pravilna ishrana obuhvata i način na koji se te namirnice unose, kako ne bi opteretile naš organizam i kako bi bila hranjive za njega.

Upamtite nekoliko jednostavnih zlatnih pravila pravilne ishrane i olakšajte svome organizmu preradu hrane nakon cjelodnevnog posta, kako se ne biste umarali i kako biste mogli funkcionirati na najbolji način.

Koja su to tri pravila?

Prvo zlatno pravilo ispravne probave jeste dugo žvakanje. Dugo žvakanje zalogaja je neophodan proces za iskorištavanje nutritivnih vrijednosti hrane. Naša pljuvačka sadrži enzim koji služi za razgradnju škroba i iskorištavanje vlakana iz svježeg voća i povrća, koji svoju funkciju može obaviti samo kroz dugotrajno žvakanje.

Čitaj još:   Sjutra dva suđenja protiv DRITANA Abazovića: ZORAN Lazović i RANKA Ubović ga tuže zbog optužbi, traže nakanadu nematerijalne štete... (foto)

Drugo zlatno pravilo ispravne probave jeste neprejedanje. Slijeđenje ove naredbe iz Časnog Kur’ana ima višestruke koristi za organizam. Najprije, umjerenošću u jelu pomažemo našem probavnom traktu da ne požuruje prilikom obrade hrane.

U slučaju da se prejedamo, želudac je prisiljen neprovarenu ili slabo provarenu hranu slati brzo dalje u dvanaestopalačno crijevo, kako bi napravio mjesta za novu hranu koja dolazi.

Tada se njegov donji dio mora znatno rastegnuti kako bi napravio dovoljno mjesta, što također remeti rad dijafragme te zbog toga prejedanje uzrokuje i teško disanje, uslijed čega se smanji i dotok kisika, pa nas prejedanje čini i pospanim. Zbog toga teravije naročito teško padaju nakon preobilnog iftara.

Pored navedene štete koju prejedanje čini probavnom sistemu, prejedanje također opterećuje i našu jetru.

Treće zlatno pravilo jeste pravilna hidratacija. Tijelo ima prirodan mehanizam očuvanja vode, te je dehidracija i osjećaj žeđi znak da nismo vodu i hranu unosili na ispravan način u organizam ili smo koristili namirnice koje pomažu izlučivanju vode iz organizma.

Vodu treba u organizam unositi gutljaj po gutljaj, i treba rasporediti u toku cijelog intervala od iftara do sehura. Količina unesene vode ovisi od samog organizma, nivoa tjelesne aktivnosti i količine vode unesene preko hrane. Generalno, treba izbjegavati zašećerene sokove, slanu hranu, masnu hranu i veće količine kafe.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Okupacija Crne Gore u par slika!

BONUS VIDEO: TRI ASPEKTA RAMAZANSKOG POSTA…

izvor iBalkan.net/ Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more