IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILORAD Dodik je u OZBILJNOM PROBLEMU: Najavio je ‘svoje’ izbore, ali nema para, ako ne prihvati Schmidtova pravila– možda ide u zatvor… (foto, video)

Iako se očekivalo da će, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt objavio odluku o izmjenama Izbornog zakona, najglasniji u kritikama i prijetnjama biti Milorad Dodik- to je izostalo.

BANJA LUKA: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 27, 03. 2024… 09: 22… MILORAD Dodik je u OZBILJNOM PROBLEMU: Najavio je ‘svoje’ izbore, ali nema para, ako ne prihvati Schmidtova pravila– možda ide u zatvor… (foto, video)

Problem je što to košta. Jako puno. Ekonomska situacija u RS je iznimno teška, novca nedostaje za osnovne potrebe, kao što je isplata plaća državnim službenicima.

Bar za sada.

Upravo Dodik već mjesecima prijeti da će NSRS odmah usvojiti svoj izborni zakon ukoliko se Schmidt drzne i nametne svoje rješenje.

Nakon što je Schmidt sinoć zakazao press-konferenciju režimski mediji u RS, prije svega ATV koji je pod američkim sankcijama, objavili su navodni radni prijedlog izbornog zakona RS. To je valjda trebalo prepasti Schmidta i natjerati ga da se povuče.

A, kada je Schmidt saopćio da ponovo koristi bonske ovlasti, još ističući da je Dodik upravu i da su to trebali raditi domaći političari, oglasili su se skoro svi političari iz Banja Luke – osim glavnog šefa – Milorada Dodika.

Čitaj još:   SARAJEVO Jutros nastupila izborna šutnja: Zabranjeno javno predstavljanje...

Reakcija ostalih su uglavnom išle u istom smijeru – uvrede Schmidtu i odbijanje provođenja njegovih odluka (zbog čega se, uzgred, sudi Dodiku).

No, Dodik je sad u teškoj situaciji. Problem je dvostruk.

Ranije je, kako smo rekli, Dodik najavljivao entitetski izborni zakon te da će RS preuzeti svu organizaciju izbora za ovaj nivo.

Organizacija izbora bila bi trošak koji bi devastirao budžet RS i doveo u opasnost isplate što bi moglo dovesti do novih protesta uz one koje već provode uposlenici u pravosuđu.

S druge strane, ukoliko Dodik sad prihvati provoditi odluku Schmidta i poštovati nova izborna pravila time bi mu priznao legitimitet.

A, time bi Dodik sebi izbio jedini ‘argument’ koji ima pred Sudom BiH gdje mu se sudi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Dodikova teza je da Schmidt nije legitiman i da zbog toga ne mora i ne treba poštovati odluke koje nameće visoki predstavnik.

Ukoliko tu tezu odbije, faktički je sam sebi presudio u tom procesu koji bi mu na kraju mogao zabraniti političko djelovanje.

Čitaj još:   UPOZORENJE: KORONA “NEPRIMJETNO” DOLAZI U NOVI PAZAR!!! (foto)

BONUS VIDEO: Dolazak Dodika u Sud BiH: Pristalice mu poručile “naprijed predsjedniče!”

(Raport)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more