IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Slučaj svinjetina u bureku, trese Sarajevo: Reagovala je i prozvana pekarna… (foto)

Jučer je Federalna Uprava za inspekcijske poslove objavila vijest, koja je u najmanju ruku skandalozna. Odjeknula je poput munje kroz medijski prostor naše zemlje…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 28, 03. 2024… 09: 29… Slučaj svinjetina u bureku, trese Sarajevo: Reagovala je i prozvana pekarna… (foto)

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu svinjetine u bureku koji se prodavao u pekarama Manja u KS deklariran kao proizvod od junećeg mesa kompanija Krajina klas, koja je vlasnik pomenute pekare, dala je službenu reakciju.

Kako kažu, “još uvijek nisu dobili službeni izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata kantona Sarajevo, pa samim tim nisu u prilici da komentiraju navode medija koji su, kako navode, “očigledno ili imali uvid u isti ili su dobili informaciju od nekoga iz Federalnog veterinarskog inspektorata”.

Iako je u pitanju bilo službeno priopćenje FUZIP-a

“Federalni veterinarski inspektorat kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se očituje povodom ovakvih navoda.

Ovakvo neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji Krajina klas čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji te će Krajina klas pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta načinjene poslovnom ugledu kompanije”, navodi se u priopćenju.

Potom su rekli da svinjetine nije bilo u bureku.

“Ono što možemo sigurno tvrditi je da kompanija Krajina klas uopće ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka i samim tim je nemoguće da dođe do miješanja pojedinih vrsta mesa u našim proizvodnim procesima na liniji za proizvodnju pita”, navode iz kompanije.

Čitaj još:   NIKŠIĆ: RAVNOGORAC ZA ''SRPSKI SVET''

Poručili su da, nakon što dobiju službeni izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija Krajina klas će izvršiti dodatnu analizu pomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu.

“Akreditiranoj laboratoriji kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke da bismo utvrdili je li negdje kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije miješanja različitih vrsta mesa nenamjernim putem.

Iz medijskih natpisa nije jasno je li izvještaj ispitivanja takav da je prisustvo svinjskog mesa potvrđeno u tragovima ili u određenom procentu što unosi dodatnu nejasnoću u cijeli ovaj slučaj i jasno potvrđuje da su postupci Federalnog veterinarskog inspektora potpuno neprofesionalni”, dodaju u priopćenju.

Naglasili su da Krajina klas posjeduje dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od strane dobavljača.

“Što je u skladu s principima dobre proizvođačke prakse i HACCP sistema koji primjenjujemo u kontroli sigurnosti hrane koju proizvodima. Krajina klas redovno vrši analizu ispitivanja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u skladu sa zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i prema Planu samokontrole.

Napominjemo, Krajina Klas primjenjuje najstrože standarde u prehrambenoj industriji koji se odnose na kvalitet, sigurnost hrane i mi smo kao kompanija opredijeljeni da ispunjavamo zahtjeve naših kupaca ali i zahtjeve zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini”, naglašavaju u priopćenju

Potom su poručili da su “žrtve medijske kampanje i da će učiniti sve da se do detalja istraže ovi navodi iz novinske kampanje protiv njih”.

“Protiv kompanije Krajina klas već duži niz godina se u medijima vodi smišljena kampanja s ciljem diskreditacije kompanije kao proizvođača, što se moglo vidjeti kroz razne medijske natpise o korištenju svinjske masti u kolačima i posljednja kampanja koja se ticala stavljanja svinjske masti u kroasane i slične vrste proizvoda, što je potpuna laž i obmana javnosti.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Stiglo 17 prekršajnih prijava protiv ugostitelja i trgovinskih lanaca... (foto)

Kompanija Krajina klas će se dodatno očitovati povodom ovog slučaja čim bude imala bilo kakve zvanične informacije obzirom da je ovo obavještenje za javnost odgovor na medijske natpise koje vidimo”, poručuju iz kompanije.

izvor Dnevnik.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more