IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TODOR Goranović, koji savjetuje MILOKA Spajića, vraćen iz Brisela: Nije prošao bezbjednosnu provjeru NATO?! (foto)

Vlada imenovala savjetnika za bezbjednost premijera kojeg je 2021. godine ministarka odbrane Olivera Injac, mimo zakona, postavila u Obavještajno-bezbjednosni direktorat, a NATO nije prihvatio kao crnogorskog predstavnika

BRISEL- PODGORICA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 29, 03. 2024… 09: 12… TODOR Goranović, koji savjetuje MILOKA Spajića, vraćen iz Brisela: Nije prošao bezbjednosnu provjeru NATO?! (foto)

Savjetnik premijera Milojka Spajića za bezbjednost Todor Goranović, kojeg je juče na tu funkciju imenovala Vlada, svojevremeno je bio nezakonito izabran za generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD) u Ministarstvu odbrane, a prije dvije godine vraćen je sa pozicije crnogorskog predstavnika u štabu NATO-a u Belgiji, jer nije prošao obaveznu međunarodnu bezbjednosnu provjeru.

U kratkom saopštenju sa sjednice Vlade ,,o kadrovskim pitanjima sa 23. sjednice Vlade Crne Gore“, pod tačkom 18 konstatuje se da je donijeto Rješenje o imenovanju Todora Goranovića za savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore za bezbjednost i odbranu.

No, ime Todora Goranovića u crnogorskim medijima se pominjalo još prije dvije godine.

KAD INJAC KOMANDUJE…

Pobjeda je sredinom 2021. godine opširno pisala o nezakonitom potezu vlade Zdravka Krivokapića koja je, na prijedlog ministarke odbrane Olivere Injac, imenovala potpukovnika Todora Goranovića za generalnog direktora OBD-a u Ministarstvu odbrane, bez prethodne saglasnosti ili odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Prethodno je potpukovnik Goranović bio postavljen za vršioca dužnosti direktora OBD-a, nakon skandalozne odluke ministarke Injac i neobrazložene smjene dotadašnjeg prvog čovjeka Direktorata Aleksandra Šaranovića.

Iako se u tadašnjem saopštenju Vlada Crne Gore pozivala na Zakon o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, ignorisana je važna činjenica: da je Goranović bio aktivni oficir Vojske Crne Gore i da je na čelnu poziciju u OBD-u mogao biti postavljen – tek nakon odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Čitaj još:   MILE arlauče, komandantu EUFOR- a: Pravda se izjavom o uniformama, neće nikoga da provocira...

Pobjeda je citirala odredbe Ustava Crne Gore, koji, u članu 130 precizno definiše nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost i, u stavu 3 istog člana, ističe se da Savjet „postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske“.

To je bio samo jedan od niza nezakonitih poteza ministarke odbrane. Protiv Olivere Injac su podnijete četiri krivične prijave za nezakonito i neustavno djelovanje: u slučajevima angažovanja penzionisanog zastavnika Miodraga Jokanovića u obavještajnoj službi Ministarstva odbrane, te protivzakonitog i neustavnog imenovanja aktivnog oficira, potpukovnika Veljka Mališića, krajem 2021. i zbog afere ,,kadeti“ ove godine, kao i zbog nezakonitog postupanja u slučaju oficira Igora Kneževića…

No, osim što je bio dio priče o nezakonitom kadrovanju ministarke Injac, potpukovnik Goranović imao je još jednu neprijatnu epizodu.

KAD NATO NAREDI…

Prema saznanjima Pobjede, Goranović je sa mjesta direktora OBD-a ,,prekomandovan“ na drugu poziciju: imenovan je za predstavnika Crne Gore u centrali NATO. 

Međutim, kako ističu naši bezbjednosni izvori iz Brisela, Goranović je ,,platio ceh“ afera u Crnoj Gori. Prema saznanjima Pobjede, nakon svega desetak dana Goranović je po naredbi glavnokomandujućeg NATO snaga (!) vraćen u Crnu Goru, jer, navodno, nije prošao obaveznu međunarodnu bezbjednosnu provjeru.

Izvori našeg lista ipak su skloniji tvrdnji da su u NATO procijenili da neće tako lako vjerovati novoj vlasti u Crnoj Gori. Tim prije, što se sve dešavalo nakon što se, za vrijeme Krivokapićeve vlade, desio težak incident sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB), kada je Dejan Vukšić na skupštinskom odboru za bezbjednost razotkrio identitete dvoje CIA operativaca u Crnoj Gori.

Čitaj još:   MILE DODIK I SNSD VRAĆAJU SE U PUNOM KAPACITETU U SARAJEVO: Glavni razlog je... (foto i video)

Kada se znaju sve ove informacije, do kojih je lako doći samo prelistavanjem arhive medija, onda je logično postaviti pitanje: ko savjetuje premijera Spajića prilikom izbora savjetnika?

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more