IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTVORENA BIRALIŠTA: Građani TURSKE biraju nove sazive lokalnih uprava i vlasti… (foto, video)

Blizu 208.000 birališta otvoreno je za glasanje. Glasanje će se provoditi od 7 do 16 sati u 32 regije na istoku zemlje i od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turske.

ISTANBUL:, Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 01, 04. 2024… 10: 12… OTVORENA BIRALIŠTA: Građani TURSKE biraju nove sazive lokalnih uprava i vlasti… (foto, video)

Pravo glasa ima više od 61 miliona birača, a prvi preliminarni rezultati se očekuju večeras po zatvaranju birališta

U Republici Turskoj danas se održavaju lokalni izbori na kojima će nešto više od 61 milion registriranih glasača birati lokalne vlasti na mandat od pet godina, javlja Anadolu.

Blizu 208.000 birališta otvoreno je za glasanje. Glasanje će se provoditi od 7 do 16 sati u 32 regije na istoku zemlje i od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turske.

U velikim gradskim sredinama birači će birati gradonačelnike, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca, a takvi izbori će se održati u velikim gradovima kakvi su Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

U provincijama koje nemaju status velikog grada birači će birati sazive provincijskih skupština, načelnike općina, sazive općinskih vijeća i ureda muhtara i vijeća staraca.

Čitaj još:   TV Hayat i RTV Novi Pazar, realizuju zajednički bajramski program...

Na terenu je i 1.004 mobilna biračka tima koji će posjećivati birače koji zbog bolesti nisu u stanju doći na birališta.

Otvaranje glasačkih kutija i brojanje glasova će početi po zatvaranju birališta, a prvi rezultati se očekuju za pozicije gradonačelnika.

Vrhovna izborna komisija Turske ranije je saopćila da je sve spremno za izborni dan tokom kojeg će na snazi biti izborna šutnja.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Yener saopćio je da su poduzete sve mjere kako bi se osiguralo da se izbori održe u sigurnom okruženju.

Na dan izbora od 6 do 24 sata zabranjena je prodaja alkoholnih pića na bilo koji način, posluživanje ili konzumiranje bilo kakvih alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i na javnim mjestima.

Za vrijeme glasanja su zatvoreni svi javni zabavni prostori poput kafića, kafeterija i internet kafea, a u restoranima će se posluživati isključivo hrana.

Na dan glasanja radio stanice i svi mediji neće moći davati vijesti, predviđanja ili komentare o izborima i njihovim rezultatima do 18 sati.

Na radiju i svim medijima od 18 do 21 sat mogu se objavljivati ​​samo vijesti i saopćenja koja o izbornom procesu bude davala Vrhovna izborna komisija.

Čitaj još:   VIC DANA: Fočak vozio auto kroz Sarajevo, kad ga je zaustavio saobracajac– nastao je pravio urnebes… (foto)

Zabrana emitiranja vijesti o izborima završava u 21 sat, ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine i ranije…,

BONUS VIDEO: Izbori u Turskoj: Koga će podržati građani Istanbula?

izvor iBlkan.net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more