IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Preminuo VELJKO Bulajić: Napustio nas je slavni reditelj “Bitke na Neretvi”… (foto, video)

U središtu opusa Veljka Bulajića trajno ostaju ratna drama i spektakli o Drugom svjetskom ratu u svjetski poznatim filmovima ‘Kozara’ i ‘Bitka na Neretvi’, film se smatra produkcijskim vrhuncem jugoslavenske kinematografije…

ZAGREB; Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 03, 04. 2024… : 11: 12…Preminuo VELJKO Bulajić: Napustio nas je slavni reditelj “Bitke na Neretvi”… (foto, video)

Preminuo je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslovensku i hrvatsku kinematografiju, prenosi večernji.hr.

Njegova “Bitka na Neretvi” bila je nominovana za Oskara, a plakat mu je radio Pikaso.

Reditelj Veljko Bulajić rođen je u mjestu Vilusi u blizini Nikšića, 22. marta. 1928. godine.

Vijest o smrti Večernjem listu potvrdili su članovi porodice.

Reditelj Veljko Bulajić rođen je u mjestašcu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, 22.marta 1928. godine. Sa roditeljima, ocem Miljkom i majkom Ljubicom te braćom Đorđem i Stevanom je do izbijanja Drugog svjetskog rata boravio u Sarajevu, a onda su se vratili u rodne Viluse i već 13. maja 1941. godine pridružili “ustanicima” koji su se borili protiv “okupatora i narodnih izdajnika”.

Najstariji brat Đorđe je poginuo u ratu, dok su Stevan i Veljko preživjeli, iako su i oni bili ranjavani.

Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se “motao” s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim rediteljima kao što su Federiko Felini i Vitorio De Sika pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima: Kamen i more i Brod lutalica (1953.). Prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” (o poslijeratnim migracijama stanovništva) realizovao je 1959. godine.

Čitaj još:   OLUJNO NEVRIJEME U HERCEGOVINI: Grom udario u kuću, velik broj oborenih stabala... (foto, video)

Djelo je nagrađeno s dvije Zlatne arene i nagradama Slavica i Jelen u Puli, te Nagradom grada Zagreba. Slijedi film Rat (1960.), vizija ratne katastrofe, nagrađen Zlatnom i Srebrnom arenom u Puli. Veliki uspjeh Bulajić postiže filmom Uzavreli grad (1961.), o životu u novom industrijskom centru, nagrađenom takođe Zlatnom arenom u Puli.

Bulajić je autor čiji su filmovi postigli najveći uspjeh kod domaćih i stranih gledalaca. Kozara, Vlak bez voznog reda, Atentat u Sarajevu zajedno s Bitkom na Neretvi na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji.  Navedena četiri filma prikazivani su u mnogim državama, što su jugoslovenske vlasti poticale iz političkih i ideoloških razloga. Ali, njegovi filmovi su donosilii  velike zarade.

Skopje 63, dugometražni dokumentarni film, bio je prikazivan na svim televizijama svijeta i svom je autoru donio prestižnu UNESCO-vu nagradu Kalinga za “vrhunsko ostvarenje na području umjetnosti i nauke”.

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu I Nju Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valjadolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge.

Nagrađen je s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i nuku nominovala je njegov film “Bitka na Neretvi” za Oskara.

Sukob sa Vrdoljakom

BONUS VIDEO: “ŽIVLJE DRUGOVI, ČETNICI NAVALJUJU” (Bitka na Neretvi, reditelj: Veljko Bulajić)

Bulajić je 2010. godine preko medija ušao u konflikt s Antunom Vrdoljakom koji je za potrebe svoj dokumentarno-igrane serije “Tito” koristio njegove snimke Titovih memoara koje je snimao 70- ih godina prošloga vijeka za Televiziju Zagreb. Vlasnik tih memoara je HTV, ali je Bulajić tvrdio da polaže autorska prava te da se bez njegovog dopuštenja nikome ne može ustupiti korištenje materijala.

Čitaj još:   PODGORICA: Na sniženju preko 100 artikala- Počinje akcija „STOP INFLACIJI 100+”... (foto, video)

Odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu Bulajiću je 2013. dodijeljena Nagrada za životno djelo, nakon što je u rimskoj Filmskoj palati prikazan njegov film “Libertas” o životu i djelu velikog hrvatskog pisca Marina Držića.

Film je loše prošao i kod kritičara i kod publike. Nagradu mu je uručio Franko Nero, zvijezda njegove “Bitke na Neretvi” iz 1969., filma koji je u Jugoslaviji slavljen kao “jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena”.

BONUS VIDEO: Emisija “Aritmija” Veljko Bulajić, 27.03.2023.

izvor iBalkan.net/ aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more