IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

‘PROCURIO’ DOKUMENT REZOLUCIJE O SREBRENICI: Aleksandar VUČIĆ u strahu zbog RATNE ODŠTETE… (foto)

U rezoluciji koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom traži se od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako “veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici”, prenose srbijanski mediji.

U tekstu dokumenta u koji su Večernje novosti imale uvid, i za koji prevashodno prema istom mediju lobira Njemačka, između ostalog tražit će se od Generalne skupštine UN-a da se 11. juli odredi za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obilježava u svim državama svake godine.

Također, u dokumentu se navodno traži i da se bez rezerve osuđuje svako negiranje istog. Istaknuto je da se traži od generalnog sekretara UN-a da osnuje program za informisanje pod nazivom ‘Genocid u Srebrenici i UN’.

Mediji pretpostavljaju da bi se rezolucija mogla naći pred Generalnom skupštinom UN-a krajem aprila. Politička javnost u Srbiji, ali i bosanskohercegovačkom entitetu RS oštro se protive novoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 29. marta održao vanredno obraćanje javnosti na kojem je govorio o ovoj temi.

-Očekuje se 27. aprila se da se na dnevnom redu nađe Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Prije dva dana je trebalo da bude raspravljano o situaciji koja je proizvedena protivpravnom agresijom na Srbiju komentar je bio, zašto se vi Srbi vraćate u prošlost, a onda su riješili da nas oni vrate unazad.

Čitaj još:   LOŠA VIJEST: Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus… (foto + video)

Imamo veliki broj Bošnjaka koji živi u Srbiji. Sve najgore mislim o užasnom zločinu u Srebrenici, ali ovo se donosi iz dva razloga”, rekao je Vučić, izbjegavajući termin genocid, iako je to legalna kvalifikacija zločina u Srebrenici, prema presudama Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

-Jedan od tih da srpski narod bude kažnjen zbog svoje nezavisne politike i da bude pritisnut dodatno zbog Kosova, a drugi razlog je da mogu muslimanima da pokažu da nemaju negativan stav prema njima. Opet će kola da se slome nad Srbima”, rekao je ‘u svom stilu’ predsjednik Srbije.

Međutim, najveći strah je Vučić pokazao kada je govorio o – mogućoj ratnoj odšteti Srbije.

-Dan iza toga na osnovu samo jedne neobavezujuće presude tražit će ratnu odštetu od Republike Srbije, što su već najavljivali nekoliko puta. Naše je da jasno kažemo šta je to što se zbiva”, poručio je Vučić.

izvor: hayat.ba

Čitaj još:   BRAVO: VELIKO PRIZNANJE LEGENDI,Bogdan Tanjević u FIBA- inoj Kući slavnih...
SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more